10 CAT Mock Test Free Online Download Subject Wise Papers With Solutions

CAT Mock Test

Common admission test is oftenly known as CAT which is among the most familrized management entrance test among the personnel’s. In order to crack the toughest CAT Mock Test, it is really important for the students to prepare themselves effectively from mind as well as body. Common admission test is basically a computer based exam which is conducted to shortlist the deserving applicants for enrollment in well recognized MBA colleges. However, this test is conducted each year by the leading college IIMS (Indian institute of management) for admission to the master programs.

Undoubtedly, among all the competitive examinations, CAT is considered to be most strenuous one. So, to crack CAT Exam Mock Test, proper preparation and concentration is two most influential factors that are required on part of the candidates. With the increase in competition among the students, it has really become difficult for the individuals to crack the exam and especially for those who are seeking admission in well reputed management’s institutions across India.

CAT Mock Test

Moreover, it is a key to get enrolled in top management colleges in India. It also evaluates the student’s caliber and thoughts for building their booming academic career. Candidates can also seek help from the Cochin University of Science and Technology Entrance Exam CUSAT CAT mock test to prepare for their exam in much enhanced way.

So as to assist the students in a proper way, we have also covered all the details regarding Best CAT Mock Test Series including its syllabus, preparation tips, and brief glimpse of solves question paper that will surely going to guide you . You can download CAT Mock Test Free of cost from the given links throughout this page.

Get Here Details Of: CAT Registration

Mock Test For CAT

The given below CAT Mock Test Papers with Solutions Pdf will be quiet helpful for the students preparing for this exam. Through this, you will not only be able to know about your weakness but also know about the performance level. Have a glance at the below given question paper which has been presented along with their solved answers for better guidance to the students.

Ques 1. The total cost of 2 pencils, 5 erasers, and 7 sharpeners is Rs.30, while 3 pencils and 5 sharpeners cost Rs. 15 more than 6 erasers. By what amount (in Rs.) does the cost of 39 erasers and 1 sharpener exceed the cost of 6 pencils?

(1) 20

(2) 30

(3) It does not exceed

(4) Cannot be determined

Answer: (1)

Ques 2. (A) Human talents vary considerably, within a fixed framework that is characteristic of the species, and that permits ample scope for creative work, including the creative work of appreciating the achievements of others.

(B) Human talents vary considerably, within a fixed framework that is characteristic of the species, and which permits ample scope for creative work, including the creative work of appreciating the achievements of others.

(C) Human talents vary considerably, within a fixed framework that is characteristic of the species, and that permits ample scope for creative work, including the creative work of appreciating achievements of others.

 (D) Human talents vary considerably, within a fixed framework that is characteristic of the species, and which permits ample scope for creative work, including the creative work of appreciating achievements of others.

(1) A

(2) B

(3) C

(4) D

Answer: (1)

Ques 3. A sequence of 4 digits, when considered as a number in base 10 is four times the number it represents in base 6. What is the sum of the digits of the sequence?

(1) 7

(2) 6

(3) 9

(4) 8

Answer: (4)

Ques 4.
I assigned a value for n and started the program. If the robot finally came back to O and stopped, what is the total distance that it has covered?

(1) 180 m

(2) 360 m

(3) 720 m

(4) Cannot be determined

Answer: (3)

Ques 5. Regular polygon has an even number of sides. If the product of the length of its side and the distance between two opposite sides is ¼ th of its area, find number of sides it has?

(1) 6

(2) 8

(3) 20

(4) 16

Answer: (4)

Ques 6. A natural number n is such that 120 n≤240. If HCF of n and 240 is 1, how many values of n are possible?

(1) 24

(2) 32

(3) 36

(4) 40

Answer: (2)

Ques 7. If the sum to infinity of the series 2 +(2-d) 2/3+ (2 + d) 4/9 + (2 + 3d) 8/27 + ……▭ is 5/2, what is the value of d?

(1) 7/12

(2) -7/12

(3) -5/12

(4) 5/12

Answer: (2)

Ques 8. The first n natural numbers, 1 to n, have to be arranged in a row from left to right. The n numbers are arranged such that there are an odd number of numbers between any two even numbers as well as between any two odd numbers. If the number of ways in which this can be done is 72, then find the value of n?

(1) 6

(2) 7

(3) 8

(4) More than 8

Answer: (1)

 

Read Now: Preparation Tips For Written Exams

Ques 9. What more is from which country?

(1) India

(2) Japan

(3) Canada

(4) Cannot be determined?

Answer: (4)

Question 10 is answered as per the below given data

After facing yet another World Cup debacle, the Board of Cricket Control in India (BCCI) is in search of a new coach for the team. It shortlist five persons – Anshuman, Buchanen, John, Whatmore and Chappel, Each of them is from a different country among Australia, India, Japan, Pakistan and Canada, not necessarily in that order. At present, each of them is coaching the team of a different country among Australia, Bangladesh, china, Wales and Bermuda, not necessarily in that order?

Ques 10. The person from Japan is definitely not coaching?

(1) China

(2) Wales

(3) Australia

(4) More than one of the above

Answer: (2)

Ques 11. What is the percentage increase in the total number of cars sold this year when compared to the total number of cars sold in the previous year?

(1) 400%

(2) 600%

(3) 900%

(4) 1000%

Answer: (3)

 

Ques 12. Two of the three cricketers Pavan, Rajan and Tarun are selected to the national team. Each of these three persons scored a different number of centuries and a different number of runs. Further, among these three, Tarun scored the highest number of centuries. Who among Pavan, Rajan and Tarun is not selected to the national team?

1) the person with the higher number of runs between Tarun and Pavan, is the person who scored the lesser number of centuries between the two persons selected.

2) The person with the least number of runs between Rajan and Tarun, is the person who scored the higher number of centuries between the two persons selected. ?

(1) The question can be answered by using one of the statements alone, but cannot be answered using the other statement alone.

(2) The question can be answered by using either statement alone

(3) The question can be answered by using both statements together, but cannot be answered using either statement alone

(4) The question cannot be answered even by using both statements together.

Answer: (4)

Ques 13. Triangle ABC is right angled at B. What is the value of AB + BC?

  • Diameter of the circle inscribed in the triangle ABC is 10 cm.
  • Diameter of the circle circumscribing the triangle ABC is 27 cm?

(1) The question can be answered by using one of the statements alone, but cannot be answered using the other statement alone.

(2) The question can be answered by using either statement alone.

(3) The question can be answered by using both statements together, but cannot be answered using either statement alone.

(4) The question cannot be answered even by using both statements together.

Answer: (3)

Ques 14. For how many software companies are the sales more than Rs.2500 crore but the expenses less than Rs. 2100 crore?

(1) 2

(2) 3

(3) 4

(4) 6

Answer: (2)

Ques 15. What would be the size of the largest possible team?

(1) 4

(2) 5

(3) 6

(4) 7

Answer: (3)

Want to Know? Tips to Reduce Negative Marking in Exams

Ques 16. What percentages of the questions were attempted by Ramya in the exam?

I. 30% of the questions is attempted by both Ramya and Swathi.

II. The number of questions attempted by Ramya but not by Swathi is (5/8)th of the total number of questions attempted by Ramya.?

(1) The Question can be answered by using one of the statements alone but not by the other.

(2) The question can be answered by using either statement alone

(3) The question can be answered by using both the statement together, but cannot be answered by using either statement alone.

(4) The question cannot be answered even by using both the statements together

Answer: (3)

Ques 17. In any state, if no company had more than 50% market share, then in at least how many states did company A sell cement?

(1) 4

(2) 5

(3) 6

(4) 3

Answer: (2)

Ques 18. If in all the states in which company E was present, it had a market share of at least 25%, in at most how many states did company E sell cement?

(1) 9

(2) 8

(3) 7

(4) 6

Answer: (3)

Ques 19. (A) The driving force of the ‘nuclear renaissance’ is a claim that nuclear power, once up and running, is a carbon- free energy source. The assertion is that a functioning nuclear reactor creates no greenhouse gases and thus contributes nothing to global warming or chaotic weather.

(B) The frequently repeated notion that nuclear power is a carbon-free energy source is simply untrue.

(C) At every stage of the cycle greenhouse gases are released into the atmosphere from burning diesel, manufacturing steel and cement and, in the circumpolar regions of the planet, by disturbance of the tundra, which releases large amounts of methane, a particularly potent greenhouse gas.

(D) That part is almost true, but the claim ignores the total environmental impact of nuclear energy, which includes a long and complicated chain of events known in the industry as the ‘nuclear cycle’ which begins with finding, mining, milling and enriching uranium, then spans through plant construction and power generation to the reprocessing and eventual storage of nuclear waste, all of which creates tons of .

(E) Even the claim that a functioning nuclear power facility is co2 – free challenged by the face that operating plant requires an external power source to run, and that electricity is almost certain to come from a fossil-fuelled plant.

 (1) DCEB

(2) EBCD

(3) DEBC

(4) EDCB

Answer: (1)

Ques 20.  In the figure below, P, Q and R are points on a circle with centre O. The tangent to the circle at R intersects secant PQ at T. If QRT =55 and QTR =25° , find POQ?

CAT Mock Test

(1) 110°

(2) 100°

(3)90°

(4)50°

Answer: (3)

Check Now: List of Entrance Exam

Ques 21. There are three cities A, B and C, not on the same straight road. Two buses P and Q start simultaneously from A and B respectively towards C. By the time Q reaches C, P is exactly halfway to C. Immediately after Q reaches C, it starts travelling towards A and it crosses P at a point 165 km from A. The ratio of the speeds of P and Q is 3 : 5 Assume that the roads joining A to C, B to C and B to A are all straight roads. If B is twice as far from A as it is from C and P would take to cover the distance from A to B, how much time would Q take to cover the distance from C to A?

(1)2.25 hrs

(2)3 hrs

(3)3.5 hrs

(4)4 hrs

Answer: 1

Questions 22 and 23 are solved as per this graph given below-

CAT Mock Test

Ques 22. For how many of the companies, is the profit more than 40% of the sales (Profit = Sales – Expenses)?

(1) 4

(2) 5

(3) 6

(4) 7

Answer: (3)

Ques 23. For how many software companies are the sales more than Rs.2500 crore but the expenses less than Rs. 2100 crore?

(1) 2

(2) 3

(3) 4

(4) 6

Answer: (2)

Ques 24. Jawaharlal Nehru seemed an unlikely candidate to lead India towards its vision. Under the cotton Khadi he wore in deference to the dictates of Congress, he remained the quintessential English gentleman. In a land of mysteries, he was a cool rationalist. The mind that had exulted in the discovery of science at Cambridge never ceased to be appalled by his fellow Indians who refused to stir from their homes on days proclaimed inauspicious by their favourite astrologers. He was a publicly declared agnostic in the most intensely spiritual area in the world, and he never ceased to proclaim the horror the word ‘religion’ inspired in him. Nehru despised India’s priests, her sadhus, her chanting monks and pious ‘skerkhs’. ?

(1) And yet, the India of those sadhus and the superstition-haunted masses had accepted Nehru.

(2) They had only served, he felt, to impede her progress.

(3) The Mahatma had made it clear that it was on his shoulders that he wished his mantle to fall.

(4) Nehru’s heart told him to follow the Mahatma and his heart, he would later admit, had beed right.

Answer: (2)

Questions 25 and 26 are solved as per image given below-

CAT Mock Test

Ques 25. In any state, if no company had more than 50% market share, then in at least how many states did company A sell cement? Answer as per the above given pie chart?

(1) 4

(2) 5

(3) 6

(4) 3

Answer: (2)

Ques 26.  The number of companies which had sales in more than two states, is at least?

 (1) 1

(2) 2

(3) 3

(4) 4

Answer: (1)

You May Read This: How to Study without Distractions

Ques 27. PULL?

(1) Pill aside the curtains and let in some fresh air.

(2) I decided to pull away from the venture due to differences of opinion with my partners. (3) Being a charismatic leader that he is, he can certainly pull the crowds.

(4) The municipal corporation has decided to pull down all illegal

Answer: (2)

Ques 28. SHADE?

(1) Nina’s bedroom was painted in a soft shade of pink

(2) Abdul is a dubious character who is suspected of being involved in several shady deals. (3) The weary traveler rested for a while in the shade of a tree.

(4) The people in the strife torn region have been living in the shade of fear for several years.

Answer: (4)

Ques 
29. All of the following are the author’s views on organic food EXCEPT?

(1) It is insipid

(2) It is very costly

(4) It is not more nutritious than conventional food

(4) It is patronized by the rich

Answer: (3)

Ques 30. Which of the following factors/aspects, related to organic food, has the result of the FSA study primarily called into question?

(1) The nutritional value

(2) The health benefits

(3) The celebrity endorsement

(4) The presence of pesticides

Answer: (2)

Ques 
31. If the roots of the equation (x + 1) (x + 9) + 8 = 0 a and b, then the roots of the equation (x + a) (x + b) -8 = 0 are?

(1) 1 and 9

(2) -4 and -6

(3) 4 and 6

(4) Cannot be determined?

Answer: (1)

Ques 
32. Some friends planned to contribute equally to jointly buy a CD player. However, two of them decided to withdraw at the last minute. As a result, each of the others had to shell out one rupee more than what they had planned for. If the price (in Rs.) of the CD player is an integer between 1000 and 1100, find the number of friends who actually contributed?

(1) 21

(2) 23

(3) 44

(4) 46

Answer: (3)

Ques 33. For how many value of n in the intervals [1, 60] does the robot cover less than 1000 m, before it stops?

(1) 19

(2) 60

(3) 355

(4) Infinite

Answer: (3)

Ques 34. If N = 888…up to 100 digits, what is the remainder when N is divided by 625?

(1) 128

(2) 138

(3) 338

(4) 388

Answer: (2)

Ques 35. What is the percentage increase in the total number of cars sold this year when compared to the total number of cars sold in the previous year?

(1) 400%

(2) 600%

(3) 900%

(4) 1000%

Answer: (3)

CAT Mock Test Papers Online

Mock test papers help the students to explore different kinds of question papers as well as assist them in focusing their strength and weakness. By working on your weakness, you will be able to take necessary correction action in order to enhance your performance. There are multiple leading CAT Mock Test coaching service institutions that have designed their own CAT mock test online series for the students.

Undoubtedly, this is among the most reliable and effective method to keep a check on your performance level. In short, we can say that CAT Mock Test Papers work as a tool for enhance output and also guide you to plan for your preparation in an efficient manner.

Hence, by solving the below given CAT Mock Test papers, students will be able to get a good idea of the exam pattern and syllabus in a brilliant way. Therefore, it is highly recommended to all those individuals who are preparing for this test to go through the previous year’s paper and solve them to check your readiness.

CAT Mock Test Papers With Solutions Pdf Free Download

Press to view or download some of the previous year’s solved question paper for seeking good assistance and overview regarding the exam pattern and questions outlay.

Previous Year Question PapersPDF Links Of Solutions
2008Download here
2007Download here
2006Download here
2005Download here
2004Download here
2003Download here
2002Download here
CAT Syllabus

So as to make the work of CAT students much more easily, it’s very important to analyze the syllabus properly in order to prepare for the exam well. However, common admission test comprises of various sections including quants, Data Interpretation, logical reasoning, verbal ability. Let’s have a look at the below given brief details about the common admission test syllabus-

  • Quantitative Aptitude TestIf we talk about quantitative aptitude test, this section consists of basic mathematics which is based on class 12th. In this section, questions come from various topics like algebra, geometry, word problems. So, it is highly suggested to the aspirants to practice really hard on math’s subjects if you have weak points.
  • Data Interpretation And Logical ReasoningThe data interpretation and logical reasoning section which are basically consists of the questions that are based on provided information like data in from of charts, diagrams, graphs etc. However, this section is basically included in the CAT so as to check the abilities of the individuals to sort the problem accurately. On other hand, logical reasoning tests the candidate’s ability regarding the problem analyzing and evaluating in a perfect manner.
  • Verbal AbilityNext section is of verbal ability which is consisting of the questions that are basically depending on the English grammar and passages. In this, individual’s knowledge is test like how he/she can arrange the sentence in a logical from, completing the sentence to make it meaningful, finding perfect answers from the comprehension or unseen provided, etc.

In addition to this, it has been stated that majority of the CAT question papers consists of questions belonging to verbal ability. And it has not defined any specific topics or chapter upon which there are likely enhance that questions will occur. So, you need to practice on all the sections for cracking this test with good scores. But the syllabus outlay will give proper assistance and guidance to the candidates to prepare effectively for the exam.

Check Here: CAT Syllabus

MBA Common Admission Test Syllabus & Exam Pattern

So, here we have come up with the MBA CAT exam pattern, with the help of this candidate’s ill get to know the marking scheme, section allotment and time duration allotment for each section. There are three separate sections under which different number of questions occurs. There are basically 100 marks CAT Mock Test paper which is divided into differed segments as listed below in the table. Additionally, specified time limit to finish the exam is also provided below on the page. Have a glance at the below given format for proper guidance.

S.noName of the TopicNumber of Questions MarksDuration
1Verbal Reasoning and Reading Comprehension34341 hour
2Quantitative Aptitude3434
3Data Interpretation and Logical Reasoning3232
Total Marks100
Preparation Tips For CAT Exam

We have scrutinized some effective and significant tips for the individuals who are planning for this exam. Follow them wisely in order to see fruitful results.

Time Management Is A Crucial Factor:

Management of time is one of the most crucial factors that play an important role in preparing this toughest exam. While preparing for this test, you need to use the concept of time VS target. Manage your time well and allot a specified time period for a particular subject. Personnel need to stick to that particular time schedule in order to prepare for this exam well. Avoid spending too much time on single subject only; plan it accordingly as per the marking schemes and their importance.

Focus On Larger Goal:

Instead of giving more concentration on your exam first you need to focus on the bigger goals that you want to achieve in your life. One must never forget the fact that if you crack this exam, you will be positioning in any reputed college or university and later on working in a recognized corporation.

Follow The Strategy Of “Practice Makes A Man Perfect”:

Next effective tip is to follow the strategy that individual should never give up even in tough situations as well. There is no doubt, that this exam requires lot of practice , so make a habit it to learn some prescribed portion of your study material as per your time schedule.

Relax Well Before Exam Day:

It’s very important that individuals must be relaxed from mind as well as physically fit. You must take some rest interval within short time span before your exam day. After long hectic preparations, there is need for some rest for your mind to prepare for the biggest challenge.

Seek Help From CAT Mock Test With Solutions:

Yes, you have heard it right, now we having internet where we can explore all latest news, and stuffs which we required for anything. So to make your task simpler, previous year question paper or sample papers will prove asset for you. You just need to press on the link given above on the table for downloading the solved question paper and practice them frequently for best results.

Stay Calm:

Actually, it’s very true that in between of the exam, majority of the students stuck in between the test. So in that case, never lose hope, just try to remain calm. First, sort out those questions that are easy as compared to the tough ones. This will help you to enhance your morale and confidence in solving the difficult questions. So, start with easier ones instead of losing hope while between the exams.

Check Now: CAT Scorecard

Well, it is used to be believe that while giving the CAT exam, the most common fear among student is overstress which leads to decrease their morale level. Through the above given tips, it will be easy for the students to prepare in advance effectively before the exam. Just go through the above stuff very carefully and follow the guidelines to achieve success.

The team of indguru.com has tried hard to provide you all essential details regarding, CAT Mock Test including its description, sample papers, syllabus, and some preparation tips that will help you in cracking this toughest exam. And always remember one thing that this entrance test requires the need of qualitative approach instead of quantitative one.

So, that’s all about CAT Mock Test, we hope that candidates will get all requisite stuff regarding the exam perfectly. For more interesting facts and information like this, stay tuned with our web portal i.e. indguru.com. we would like to view your comment and response regarding this material on given below comment box.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *