Assam Current Affairs 2017 Latest News & Events! History/General Knowledge Competitive Exams Question with Answers Quiz

Assam Current Affairs

Candidates who are going to appear in any competitive exam can get Assam Current Affairs from this page. Here we are providing latest news & event related to Assam state. It helps the candidates for scoring good marks in History/General Knowledge section in any exam. For the ease of applicants we are going to discuss some GK quiz with the answers. Appliers can check their level of preparation by solving mentioned below questions. Contenders may also read Assam Latest News from this web page.

In every competitive exam GK section is the easiest part to score good marks but candidates are required to make a strong grip on this subject. Candidates are advised to go through this web page which is well created by the team of indguru.com and get Assam Current Affairs 2017 directly.

Latest News for Competitive Exams

  • PM lays Foundation Stone for IARI at Gogamukh
  • PM Inaugurates Country’s Longest Bridge in Assam and Names it Bhupen Hazarika Bridge
  • Assam plans to develop birth place of Srimanta Sankardev Batadrava
  • 04 crore people hit by arsenic contamination in Bengal:
  • Government announces expansion of rotavirus vaccine in 5 states
  • Assam Government launches Chief Minister Samagra Gramya Unnayan Yojana
  • Assam Government launches Health Insurance Scheme Atal-Amrit Abhiyan
  • Majuli set to become country’s first ever carbon neutral district
  • Assam’s Hailakandi becomes 1st district to pay cashless transactions wages
  • SBI declares Silchar as its 5th zone in North East
  • HRD Minister inaugurates Super Computer PARAM-ISHAN at IIT Guwahati
  • Assam’s Majuli becomes first island district of India
  • Ecologist Bibhuti Lahkar wins IUCN’s Heritage Heroes Award 2016
  • Noted Assamese poet Nalinidhar Bhattacharyya passes away
  • Assam Assembly passes Assam Amusements and Betting Tax (Amendment) Bill, 2016
  • Najma Heptulla appointed Manipur Governor
  • Assam becomes first state to ratify The Constitution (122nd Amendment) (GST) Bill, 2014
  • Assam Government launches Rhino horn verification process
  • Assam Government launches Maitree Ek Gyan Yatra initiative to link primary schools to colleges
  • Veteran theatre personality Achyut Lahkar passes away
  • Gangetic River dolphin declared city animal of Guwahati

Check Now: Latest Current Affairs

Assam GK & Current Affairs 2017

Established 1912 (Assam Province – British India), 15 August 1947
Capital city Guwahati
Largest city Dispur
Number of Districts 32
Name of Governor Banwarilal Purohit
Current Chief Minister Sarbananda Sonowal
Total Area & Rank 30,285 sq mi & 16th Rank
Population & Rank (2011) 31,205,576 & 14th Rank
Assam GK Quiz with Answers

# Ques 1: Which is the capital of Assam?

(A) Silchar

(B) Dispur

(C) Jorhat

(D) Dibrugarh

Ans: B

# Ques 2: When did the British annex Assam?

(A) 1772

(B) 1786

(C) 1805

(D) 1826

Ans: D

Get Here: International Current Affairs

# Ques 3: Which state is to the north of Assam?

(A) Tripura

(B) Manipur

(C) Meghalaya

(D) Arunachal Pradesh

Ans: D

# Ques 4: Which country is to the west of Assam?

(A) Burma

(B) Cambodia

(C) Bangladesh

(D) Spain

Ans: C

# Ques 5: Which is the highest point in Assam?

(A) Chenghehishon

(B) Guru Peak

(C) Doda Betta

(D) Himagiri

Ans: A

#Ques 6: Which district was separated from Assam and given to Pakistan in 1947?

(A) Chittagong

(B) Khulna

(C) Sylhet

(D) Sholashahar

Ans: C

#Ques 7: Which state was separated from Assam in 1963?

(A) Nagaland

(B) Meghalaya

(C) Tripura

(D) Manipur

Ans: A

Check Now: Political Current Affairs

#Ques 8: When was Mizoram separated from Assam?

(A) 1954

(B) 1972

(C) 1948

(D) 1964

Ans: B

# Ques 9: Which one was the first capital of Ahom Kingdom in Assam–

(A) Garhgaon

(B) Charaideo

(C) Jorhat

(D) Sivsagar

Ans: B

# Ques 10: How was Assam formerly known?

(A) Vanga

(B) Kamarupa

(C) Anga

(D) Vaishali

Ans : B

# Ques 11: In addition to Assamese, which other language from the State is included in the Eight Schedule of the Indian Constitution–

(A) Mishing

(B) Rabha

(C) Tiwa

(D) Bodo

Ans: D

# Ques 12: Gibon Wild Life Sanctury is located at–

(A) Guwahati

(B) Golaghat

(C) Jorhat

(D) Tinsukia

Ans: C

# Ques 13: The Guwahati Tea Auction was establishment in the year–

(A) 1998

(B) 1970

(C) 1959

(D) 1988

Ans: B

You Can Also Check: Meetings And Summits Current Affairs

# Ques 14: Which town is also known as Manchester of Assam–

(A) Jorhat

(B) Guwahati

(C) Sualkuchi

(D) Tezpur

Ans: C

# Ques 15: The Brahmaputra Cracker and Polymer Limited Industry is located at–

(A) Makum

(B) Guwahati

(C) Lepetkata

(D) Jorhat

Ans: C

# Ques 16: Guwahati University was established in the year–

(A) 1935

(B) 1942

(C) 1948

(D) 1959

Ans: C

# Ques 17: Total Number of Parliamentary constituency in Assam–

(A) 12

(B) 13

(C) 14

(D) 16

Ans: C

Check Now: GK Current Affairs

# Ques 18: Lakshminath Bezbarua is honored with Rasaraj by Assam Sahitya Sabha in the Year–

(A) 1917

(B) 1922

(C) 1928

(D) 1931

Ans: D

#Ques 19: Namghosa was written by–

(A) Sankardev

(B) Madhabdev

(C) Madhav Kandali

(D) None of the above

Ans: C

#Ques 20: Halodhiya Choraye Baodhan Khai was Directed by–

(A) Bhabendra Natha Saikia

(B) Rajkumar da

(C) Jahnu Barua

(D) Pabitra Magherita

Ans: C

Something to know about Assam State

Assam is one of north-east states of India. Brahmaputra and Barak valleys are situated in this beautiful state. Assam is one of Seven State sisters namely – Nagaland, Manipur, Mizoram, Tripura, Arunachal Pradesh, Tripura, Sikkim. All these states have a 22 km road link with India which we call Chicken’s Neck.

The total area of the state is 30,285 sq km. The capital of this state is Guwahati. The state has its own geographical, political, cultural, traditional features. It is important for the examinees of various State Recruitment Exams to read about them. Therefore, on this web page we are providing the some questions and highlights above.

Check Here: Sports Current Affairs

List of Districts in Assam
District Headquarters Area (km²)
Barpeta Barpeta 3,245
Bongaigaon Bongaigaon 2,510
Cachar Silchar 3,786
Darrang Mangaldai 3,481
Dhemaji Dhemaji 3,237
Dhubri Dhubri 2,838
Dibrugarh Dibrugarh 3,381
Goalpara Goalpara 1,824
Golaghat Golaghat 3,502
Hailakandi Hailakandi 1,327
Jorhat Jorhat 2,851
Karbi Anglong Diphu 10,434
Karimganj Karimganj 1,809
Kokrajhar Kokrajhar 3,129
Lakhimpur Lakhimpur 2,277
Marigaon Marigaon 1,704
Nagaon Nagaon 3,831
Nalbari Nalbari 2,257
Dima Hasao Haflong 4,888
Sibsagar Sibsagar 2,668
Sonitpur Tezpur 5,324
Tinsukia Tinsukia 3,790


Important Note

Candidates can get Assam Current Affairs from this page it will you in the exam. To collect more upcoming details regarding Assam Current Affairs 2017 you can bookmark this web portal by pressing ctrl +d.

Have A Look On Below Given Section

Uttar Pradesh Current Affairs Railway Current Affairs
Current Affairs July Delhi Current Affairs
Pratiyogita Darpan July Current Affairs for IBPS PO

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *