Banking Current Affairs 2018 Banking Awareness (Services Chronicle/Adda) Magazine PDF, Quiz

Banking Current Affairs

Must be updated with Banking Current Affairs in order to crack any banking exam!! In every bank competitive exam, so many questions ask from the Current Affairs On Banking. So, candidates must know about the latest Banking And Finance Current Affairs. Current Affairs Related To Banking not only help you for scoring good marks in General Awareness section but it also help you to crack the interview session easily. To test their knowledge contenders can solve the Banking Current Affairs Quiz and strategize their exam preparation. Applicants are also advised to download Banking Services Chronicle Current Affairs and Banking Adda Current Affairs Magazine PDF via online mode.

Bank exams tend to follow the trends of current affairs, the same is applicable for banking and static awareness as well. It is most expected that in upcoming bank recruitment exams, the questions in General Awareness will be asked from Current Affairs Banking. Thus, candidates who are going to participate in IBPS RRB, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO or any other exams can get updated Current Affairs Of Banking here. Appliers can also get Banking Current Affairs In Hindi or any other language. For obtaining Banking Current Affairs 2018, applicants are required to scroll this web page which is well created by the team of indguru.com

Highlights of Current Affairs For Banking Exam

  • FTSE SBI Bond Index: India’s first bond index series launched by SBI
  • RBI to regulate peer-to-peer lending firms as NBFCs: Government
  • HDFC Bank listed in Domestic Systemically Important Banks
  • Government notifies Banking Regulation (Amendment) Act, 2017
  • Government notifies new Rs.200 notes
  • Cabinet approves alternative mechanism Framework for consolidation of Public Sector Banks
  • 17th meeting of FSDC held in New Delhi
  • RBI to issue new Rs 50 currency note
  • Lok Sabha passes State Banks (Repeal and Amendment) Bill, 2017
  • Lok Sabha passes Banking Regulation (Amendment) Bill, 2017
  • RBI cuts repo rate by 25 bps to 6%
  • NPCI gets RBI nod to operate Bharat Bill Payment System
  • SBI launches ‘SBI Realty’ portal for home buyers
  • India to join Global Foreign Exchange Committee
  • India’s forex reserves at record-high of $386.53 billion
  • India placed 88th in money hoarded in Swiss banks

Check Now: Latest Current Affairs

Banking Related Current Affairs Quiz

For the convenience of applicants, here we are providing some question with answer on the basis of Current Affairs In Banking Sector. Candidates can try to solve it. Appliers are advised to check Banking And Current Affairs Update daily. For this, you can free download Banking And Current Affairs Magazine Pdf, Banking Current Affairs 2018 Pdf via online mode.

Question1: With which of the following cyber security company, Bharti Airtel has recently entered into a partnership to serve the growing cyber security requirements of businesses in India?

(a) Akamai Group

(b) Symantec Corp

(c) Secure India

(d) Cyberoam

(e) Mirox Cyber Security

Answer: (b)

Question2: The National Sports day is celebrated across the country on ______________.

(a) 30 August

(b) 15 August

(c) 25 August

(d) 29 August

(e) 31 August

Answer: (d)

Check Here: Latest Bank Jobs

Question3: Name India’s two-time Olympic footballer and East Bengal legend who passed away recently.

(a) Ahmed Khan

(b) Tarif Ahmed

(c) Gouranga Biswas

(d) Debjit Majumder

(e) Prabir Das

Answer: (a)

Question4: Liliane Bettencourt, the world’s wealthiest woman has passed away recently aged 94. She was from ____________.

(a) Russia

(b) The USA

(c) Canada

(d) France

(e) Sweden

Answer: (d)

Question5: According to the survey conducted by Brand Finance, which of the following lender is India’s most trusted and most popular bank?

(a) ICICI Bank

(b) State Bank of India

(c) HDFC Bank

(d) Axis Bank

(e) Punjab National Bank

Answer: (b)

Question6: From which of the following country, India has recently received its first High Horsepower Locomotive with the body shell of 12000 HP loco?

(a) USA

(b) Russia

(c) France

(d) Japan

(e) China

Answer: (c)

Question7: Name the state for which Multilateral funding agency Asian Development Bank (ADB) has sanctioned a USD 300 million loan facility for carrying forward fiscal reforms across the State.

(a) West Bengal

(b) Odisha

(c) Maharashtra

(d) Assam

(e) Tripura

Answer: (a)

Question8: The 5th Asian Indoor and Martial Arts Games were held recently at _________________.

(a) Beijing, China

(b) Tokyo, Japan

(c) Ashgabat, Turkmenistan

(d) New Delhi, India

(e) Chennai, India

Answer: (c)

Question9: Name the player who has become the first Indian to be picked as the International Boxing Association’s (AIBA) representative for the International Olympic Committee (IOC) Athletes’ Forum.

(a) Abhinav Bindra

(b) MC Mary Kom

(c) Milkha Singh

(d) P V Sindhu

(e) Babita Phogat

Answer: (b)

Want to Know? Latest Sports Current Affairs

Question10: Name the newly appointed chancellor of Germany.

(a) Gerhard Schroder

(b) Helmut Kohl

(c) Helmut Schmidt

(d) Willy Brandt

(e) Angela Merkel

Answer: (e)

Question11: The book titled “The Shershah of Kargil”, written by Deepak Surana has been unveiled recently. It is the biography of ___________________.

(a) Captain Manoj Kumar Pandey

(b) Captain Vijyant Thapar

(c) Major Padmapani Acharya

(d) Captain Vikram Batra

(e) Captain Anuj Nayyar

Answer: (d)

Question12: Former home secretary Rajiv Mehrishi recently took over as the Comptroller and Auditor General (CAG) of India. He has succeeded ____________.

(a) Sandeep Jajodia

(b) Viral Acharya

(c) Shashi Kant Sharma

(d) Vishal Manoharan

(e) Kapil Singh Shera

Answer: (c)

Question13: Name the actor who was awarded the GQ Actor of the Year Award, in Mumbai.

(a) Ranveer Singh

(b) Rajkummar Rao

(c) Ranbir Kapoor

(d) Arjun Kapoor

(e) Sushant Singh Rajpoot

Answer: (b)

Check Now: Political Current Affairs

Question14: Fino Payments Bank has recently launched its mobile banking app called BPay. FINO PayTech is headquartered in ___________.

(a) Jaipur

(b) Bangalore

(c) Chennai

(d) Mumbai

(e) Mangalore

Answer: (d)

Question15: World trade in goods is estimated to grow at a higher _____________ in 2017 compared to 1.6 percent increase in 2016, according to the World Trade Organization report.

(a) 3.8 percent

(b) 3.7 percent

(c) 3.6 percent

(d) 3.0 percent

(e) 3.2 percent

Answer: (c)

Question16: Name the state in which Union Textiles Minister Smriti Irani has recently inaugurated the 6th edition of the four-day international textile and apparel fair named ‘VASTRA’.

(a) Maharashtra

(b) Rajasthan

(c) Odisha

(d) Uttar Pradesh

(e) Gujarat

Answer: (b)

Question17: Name the former boxing champion who passed away recently in Miami.

(a) Tim Witherspoon

(b) Michael Spinks

(c) Mike Tyson

(d) Jake LaMotta

(e) Trevor Berbick

Answer: (d)

Get Here: GK Current Affairs

Question18: Which of the following state government has recently launched first-of-its-kind electric bus service in the 51km-long stretch road?

(a) Arunachal Pradesh

(b) Goa

(c) Himachal Pradesh

(d) Odisha

(e) Assam

Answer: (c)

Question19: Name the city in which State Bank of India (SBI) has launched the FTSE SBI Bond Index series.

(a) New York

(b) Paris

(c) London

(d) Geneva

(e) Jakarta

Answer: (c)

Question20: Dabur India has tied up with e-commerce major _____________ for an online Ayurveda marketplace which will house all Ayurvedic brands and products of the country.

(a) Amazon

(b) eBay

(c) Flipkart

(d) Snapdeal

(e) PriceRaja

Answer: (a)

You Can Also Check: Railway Current Affairs

Current Affairs For Banking

Mostly, youth want to apex their career in Banking sector.  For this, various job seekers apply for Bank Jobs. Candidates who had passed in 12th or Graduation Degree can apply for Clerk, SO, Probationary Officer (PO) and other posts. The competition level for Bank Vacancies is very high. In bank exams, questions will be asked from reasoning, quantitative aptitude, English etc.

Candidates face the Current Affairs In Banking/ Banking And Current Affairs questions on general knowledge or general awareness like important dates, sports, National & International affairs, Banking & Finance, Awards & Recognitions etc. So, to crack the exam, aspirants have to prepare with Current Banking Affairs, Banking And Current Affairs Magazine. You can download the Banking Current Affairs Pdf through online mode. Aspirants can also buy Banking Current Affairs Magazine via online shopping websites. For your convenience we have provided the detailed information about Current Affairs For Banking Exams.

Read Now: Best Tips to Crack Online Exam

Essential Note

On this web page we are providing Banking Current Affairs. You can also get Banking Awareness Current Affairs via newspaper and news channels. If you want to attain more details regarding Banking Current Affairs 2018 then you can bookmark this web portal by pressing ctrl+d.

Check Also:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *