Defence Current Affairs 2017 Latest Updates of This Month! Top 50 (Army/Navy SSB/NDA/AFCAT) Question & Answers GK Quiz

Defence Current Affairs

Get Latest Defence Current Affairs of this month from this page!! Aspirants who had applied for any Defence Exam such as Army/Navy SSB/NDA/AFCAT then you can get related Defence GK Quiz from this page. These updates of Defence Army Current Affairs will help the applicants for scoring good marks in the General Knowledge section in exam and also able to perform better in NAVY SSB. For the ease of applicants here we are also providing Top 50 GK Questions & Answers related to AFCAT, NDA and other exam. For obtaining more details regarding Defence Current Affairs 2017 go through this web page which is well created by the team of indguru.com

Latest Defence Current Affairs

  • Government empowers Army to procure weapons systems for short intense wars
  • India, US and Japan navies kick off 2017 Malabar Exercise
  • US Navy tests world’s first Laser Weapons System
  • Don’t discriminate between soldiers injured in pre & post-independence wars: Armed Forces Tribunal
  • Government empowers Army to procure weapons systems, military platforms for short intense wars
  • India successfully test-fires short range surface-to-air missile
  • Indian Army gets first batch of modern bullet-proof helmets
  • Chinese Navy launches biggest new generation destroyer
  • Indian warships arrive in Australia for bilateral maritime exercise AUSINDEX-17
  • North Korea launches multiple ground-to-ship missiles, despite UN sanctions
  • US gives Philippines hundreds of anti-terror weapons
  • India successfully test-fired 1st all weather tracked-chassis QR-SAM
  • Pentagon successfully tests intercontinental ballistic missile defence system
  • Defence Minister Arun Jaitley inaugurates Aeronautical Test Range at Chitradurga
  • Two Indian peacekeepers honoured posthumously with UN medal
  • Joint HADR Exercise commences at Naval Station Karwar
  • Cabinet approves MoU between India and Australia on Combating International Terrorism
  • Simbex-17, bilateral naval exercise between India and Republic of Singapore, begins
  • Cabinet approves MoU between India and Australia on Combating International Terrorism
  • Light Combat aircraft Tejas successfully test-fires air-to-air missile
  • India and Japan affirm plans to strengthen their defence cooperation amid rising tension in Asian region
  • Trial of Agni-II Ballistic Missile fails to meet desired parameters

Check Now: Latest Current Affairs

Defence GK Quiz

Candidates who are going to appear in any Defence exam must prepare GK Questions. Generally, in all competitive examinations, the current affairs section has became compulsory. Nearly 20 to 40 questions are asked from the events which happened in national or international level. So candidates can score good marks in this section but you must have knowledge about the Defence Current Affairs. Thus, for the ease of applicants here we are providing TOP 50 GK Questions related Defence sector. Willing aspirants can solve these questions and check their exam preparation level. Aspirants can also enhance their General Knowledge with the help of short tricks as given below. Have a look!!

  • Read Newspapers and Magazines
  • Follow News Channels
  • Use Internet
  • Follow Social Networking Sites
  • Participate in Online Quizzes / Mock Test
  • Make Short Notes
Top 50 General Knowledge Question & Answers

Ques 1: GST has been primarily categorised into how many tax slab rates?

  1. Six
  2. Three
  3. Four
  4. Two

Answer: C

Ques 2: Which system is employed in the civilians in peace stations?

  1. Sahayak system
  2. Missile systems
  3. Tactical Communications System
  4. Combat systems

Answer: A

Ques 3: Which system is employed in the civilians in peace stations?

  1. Sahayak system
  2. Missile systems
  3. Tactical Communications System
  4. Combat systems

Answer: A

Ques 4: Which one among the following is the unit raised to protect the naval assets ?

  1. Sagar Rakshak Bal
  2. Sagar Suraksha Bal
  3. Sagar Prahari Bal
  4. Sagar Nigrani Bal

Answer: C

Check Now: Political Current Affairs

Ques 5: Sukhoi-30 MKI Squadron is not stationed at

  1. Tezpur
  2. Pune
  3. Jamnagar
  4. Bareily

Answer: Jamnagar

Ques 6: In the year 2011, a missile named ‘PRAHAR’, developed by DRDO was test fired. This is a

  1. Short-range surface to air missile
  2. Long-range surface to air missile
  3. Short-range surface to surface missile
  4. Long-range surface to surface missile

Answer: C

Ques 7: Indian Army’s counter-insurgency school is situated in ?

  1. Kanker
  2. Srinagar
  3. Tezpur
  4. Vairengte

Answer: D

Ques 8: Missile Astra is a

  1. Land to Land Missile
  2. Land to Air Missile
  3. Air to Air missile
  4. Water to Land missile

Answer: C

Ques 9: In a bid to galvanise its air defence capabilities, India on 21st September 2016, successfully test fired a new, long range surface-to-air missile jointly developed with ____________ from a defence base off Odisha coast. Name it ?

  1. Israel
  2. China
  3. Russia
  4. Japan

Answer: A

Ques 10: Which of the following is / are wrong regarding the Brahmos Missile?

  1. It has been developed jointly by Russia
  2. Its range is about 300 km
  3. It is a cruise missile
  4. All are correct

Answer: D

You Can Also Check: International Current Affairs

Ques 11: Which of the following air craft is the air to air refueller of the Indian air force?

  1. C-17 glob master
  2. Llyushin- 76
  3. Llyushin- 78
  4. C-130 J Hercules

Answer: C

Ques 12: From which of the following countries has India purchased the Pilatus PC-7 trainer aircraft?

  1. United state of America
  2. France
  3. Switzerland
  4. Germany

Answer: C

Ques 13: Admiral Gorchakov the soviet air craft carrier imported by India is now named

  1. INS VIKRANT
  2. INS virat
  3. INS vishal
  4. INS vikramaditya

Answer: D

Ques 14: Tenth Joint Exercise of India – ____ armies began in Gwalior, Madhya Pradesh. ?

  1. USA
  2. Mongolia
  3. Nepal
  4. China

Answer: B

Ques 15: Who is the First Field Marshal of Indian Army?

  1. SH kapadia
  2. SHFJ Menasha
  3. RC Lohati
  4. None of the above

Answer: B

Ques 16: Who was the first woman air marshal of Indian Air Force?

  1. Hema kumari
  2. Savita halder
  3. Padmavathy Bandopadhyay
  4. None of the above

Answer: C

Ques 17: The biennial joint multi nation naval exercise is held in the Indian Ocean is named as:

  1. Malabar
  2. Milan
  3. Shoorveer
  4. Yudh abhyas

Answer: B

Ques 18: The last British General of Indian Army?

  1. S. Thimayya
  2. M. Kariappa
  3. Sir Francis Robert Roy Bucher
  4. None of the above

Answer: C

One Word Questions/ Answers

Ques 19: Recently tested K-4 Missile has a strike range of

Answer: 3500kms

Ques 20: Akash missile belongs to which type

Answer: Surface To Air Missile

Ques 21: Logistic Exchange Memorandum Of Agreement (LEMOA) was signed between India and?

Answer: U.S

Ques 22: X-2, which completed its flight successfully in April this year, is ________’s first stealth jet

Answer: Japan

Ques 23: The name of exercise conducted by Indian Army in Rajasthan in April this year was named as –

Answer: Shatrujeet

Ques 24: Panagarh Airbase of IAF was renamed after which former personality of IAF-

Answer: Former IAF Chief Arjan Singh

Ques 25: Nomadic Elephant Joint Exercise was conducted jointly by India and–

Answer: Magnolia

Get Here: Meetings And Summits Current Affairs

Ques 26: INS Kalvari India’s first indigenous Scorpene Class Stealth Submarine is built by India in collaboration with

Answer: France

Ques 27: Which Indian firm signed pacts with 3 Ukrainian firms for military production?

Answer: Reliance Defense Ltd

Ques 28: Indian Coast Guard Ship Shaurya, which was recently launched is a

Answer: Petrol Vessel

Ques 29: The newly appointed Chief Of Naval Staff is

Answer: Vice Admiral Sunil Lanba

Ques 30: Under Water Harbour Defense System launched by Indian Navy was launched in

Answer: Vishakhapatnam

Ques 31: Sea Harriers planes, which were decommissioned, will be replaced by which squadron

Answer: MIG 29k

Ques 32: What is the name of India’s Advanced Air Defense Interceptor Missile, which was recently successfully test fired is

Answer: Ashwin

Ques 33: Red Flag 2016 Aerial Combat Exercise between US, NATO forces and IAF was concluded in

Answer: Alaska, U.S.

Ques 34: The range of nuclear capable Surface To Surface Missile Prithvi – II is

Answer:  350kms

Ques 35: Brahmos missile was the joint venture of India and

Answer: Russia

Ques 36: What is the name of India’s first follow –on water jet fast attack craft which was commissioned in may this year

Answer: INS Tarmugli

Ques 37: India’s own submarine assembly workshop inaugurated at

Answer: Mazgoan

Ques 38: Who took over the charge of Southern Naval Command

Answer: Vice Admiral AR Karve

Ques 39: Malabar 2016 exercise, which took place in South China Sea was participated by

Answer: Navies of India, U.S. and japan

Ques 40: Hague Code Of Conduct, which was recently signed by India against ballistic missile proliferation was established in which year

Answer: 2002

Check Now: GK Current Affairs

Ques 41: MoD of India signed deal with U.S. to buy Ultra-Light Howitzer Guns. How many guns are ordered? –

Answer: 145

Ques 42: HTT-40, basic trainer aircraft was unveiled by

Answer: Hindustan Aeronautics Limited (HAL)

Ques 43: The name of India’s indigenously built Torpedo, which was inducted in Indian navy is

Answer: Varunastra

Ques 44: Recently, which Indian jet took successful flight with Brahmos

Answer: Su-30 MKI

Ques 45: 35th Nation which became a member of MTCR is

Answer: India

Ques 46: India’s first indigenously developed jet was

Answer: HF-24 MARUT Fighter

Ques 47: RIMPAC 2016 Maritime Exercise took place at

Answer: Hawaii, U.S.

Ques 48: The Medium Range Surface To Air Missile, which was recently test fired was jointly made by India and

Answer: Israel

Ques 50: What is the name of the engine installed in HAL Light Combat Helicopter

Answer: Shakti

Check Now: Railway Current Affairs

Something to know!!

The young generation of India prefers Defence Jobs to secure their career. Each day more and more candidates are getting encouraged by the officers of defence sector. Candidates who had passed in 12th or Graduation Degree they can apply for Soldiers, Inspector Sub Inspector, Assistant Sub Inspector, Constable, Pilots, Navik Guard etc. If you want to get Indian Army Officer Jobs then you have to qualify NDA and CDS Exam. Whereas, aspirants who are desirous to secure career in Air Force they have to qualify the AFCAT Exam. So, if you are one of those candidates who want to make their career in Defence can avail all the latest Defence Current Affairs from this platform as we have designed for your convenience.

Essential Note

On this web page we are providing Defence Current Affairs. If you want to attain more details regarding Defence Current Affairs 2017 then you can bookmark this web portal by pressing ctrl+d.

Have A Look On Below Given Section

Latest Sports Current AffairsCurrent Affairs July
Maharashtra Current AffairsUttar Pradesh Current Affairs
Arunachal Pradesh Current AffairsDelhi Current Affairs
Current Affairs for IBPSAssam Current Affairs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *