IBPS Clerk Previous Year Question Paper | Sample/Model Papers with Answers Pdf Download www.ibps.in

IBPS Clerk Previous Year Question Paper

Get direct link to download IBPS Clerk Previous Year Question Paper from here!! Institute of Banking Personnel Selection has released various vacancies of clerk, those who are desirous to get recruited for clerk jobs they had applied for jobs. Now Institute is going to conduct the Common Written Examination on scheduled date. Those who are going to be a part of exam must refer IBPS Clerk Sample and Model Papers to better preparation. You can also download IBPS Clerk Previous Year Question Paper PDf via online.  Go through this page to check IBPS Clerk Previous Year Question Paper with Answers directly.

Institute of Banking Personnel Selection conducts the Common Written Examination in order to recruit the capable and efficient candidates for clerk jobs in participating banks. Every year, applicants in large number not even applied but also participated and successfully qualified the exam. In this IBPS Clerk Previous exam paper plays a vital role for preparation of competitive exam. Thus, we have well created this page with IBPS Clerk Previous Year solved Papers. So, get IBPS Clerk Previous Year Paper directly from here. Applicants, must scroll down this page to get IBPS Clerk Previous Year Question Paper directly, we the team of indguru.com has well created this page for your sake regarding IBPS Clerk Previous Year Question Paper.

IBPS Clerk Previous Papers

Significance of IBPS Clerk Previous Year solved Questions

Here we have provided some benefits of IBPS Clerk Previous Year Question Paper Pdf Download, so have a look-

  • With the help of IBPS Clerk Previous Year Question with Answers you will get an idea about the exam structure.
  • Through IBPS Clerk Previous Year Question Paper download PDf free you will let you know that which types of question will be asked in the examination.
  • As you solve more and more IBPS Clerk Previous solved Question paper, your efficiency and accuracy will be increased
  • Daily practice with IBPS Clerk model paper will boost your knowledge.
  • As time is short in the examination and questions are more to attempt thus IBPS Clerk Previous Year Question Paper will help you to boost up your speed.

Check Out: IBPS Clerk Details

IBPS Clerk Previous Year Question Paper

IBPS Clerk sample paper English Get Here
IBPS Clerk Previous papers Quantitative Get Here
IBPS Clerk Previous Year papers Reasoning Get Here
IBPS Clerk Previous Year Question Paper computer knowledge Get Here
IBPS Clerk Previous Year Question Paper with Answers

Question 1: Odometer is to mileage as compass is to

  • speed
  • hiking
  • needle
  • direction

Answer: 4

Question 2: Marathon is to race as hibernation is to

  • winter
  • bear
  • dream
  • sleep

Answer: 4

Question 3: Window is to pane as book is to

  • novel
  • glass
  • cover
  • page

Answer: 4

Want to Know? How to Prepare for IBPS Clerk Exam In 7 Days?

Question 4: Cup is to coffee as bowl is to

  • dish
  • soup
  • spoon
  • food

Answer: 2

Question 5: Yard is to inch as quart is to

  • gallon
  • ounce
  • milk
  • liquid

Answer: 2

Question 6: In the first 10 overs of a cricket game, the run rate was only 3.2. What should be the run rate in the remaining 40 overs to reach the target of 282 runs?

  • 25
  • 5
  • 75
  • 7

Answer: 1     

Question 7: The average of 20 numbers is zero. Of them, at the most, how many may be greater than zero?

  • 0
  • 1
  • 10
  • 19

Answer: 4

Question 8: If the average marks of three batches of 55, 60 and 45 students respectively is 50, 55, 60, then the average marks of all the students is:

  • 33
  • 68
  • 55
  • None of these

Answer: 2     

Question 9: Entomology is the science that studies

  • Behavior of human beings
  • Insects
  • The origin and history of technical and scientific terms
  • The formation of rocks

Answer: 2     

Get Here Details Of: IBPS Clerk Syllabus

Question 10: Garampani sanctuary is located at

  • Junagarh, Gujarat
  • Diphu, Assam
  • Kohima, Nagaland
  • Gangtok, Sikkim

Answer: 2

Question 11: Hitler party which came into power in 1933 is known as

  • Labour Party
  • Nazi Party
  • Ku-Klux-Klan
  • Democratic Party

Answer: 2

Question 12: The Battle of Plassey was fought in

  • 1757
  • 1782
  • 1748
  • 1764

Answer: 1

Question 13: Which of the following languages is more suited to a structured program?

  • PL/1
  • FORTRAN
  • BASIC
  • PASCAL

Answer: 4

Question 14: A computer assisted method for the recording and analyzing of existing or hypothetical systems is

  • Data transmission
  • Data flow
  • Data capture
  • Data processing

Answer: 2

Question 15: The brain of any computer system is

  • ALU
  • Memory
  • CPU
  • Control unit

Answer: 3

Must Read – How to Crack any Government Exam

Question 16: Which of the following computer language is used for artificial intelligence?

  • FORTRAN
  • PROLOG
  • C
  • COBOL

Answer: 2

Question 17: The car in which the minister was traveling …… with an accident.

  • hit
  • drove
  • crashed
  • met

Answer: 4

Question 18: Sonika is quite intelligent but rather ……

  • idealistic
  • generous
  • lazy
  • optimistic

Answer: 3

Question 19: He …… in wearing the old fashioned coat in spite of his wife’s disapproval.

  • insists
  • persists
  • desists
  • resists

Answer: 2

Question 20: She …… a brief appearance at the end of party.

  • put on
  • put in
  • put across
  • put up

Answer: 2

IBPS Clerk Exam Pattern

IBPS Clerk Preliminary Exam Pattern

  • IBPS Clerks exam includes 3 sections
  • Exam is of total 1 hour.
  • Total marks of exam in 100.
Test Name Qns. Marks Duration
Reasoning Ability Paper 35 35 01 hour
Numerical Ability Paper 35 35
English Language Paper 30 30
 Total 100 100

 IBPS Clerk Mains Exam Syllabus Pattern

  • IBPS Clerks exam includes 5 sections.
  • Clerk exam is of total 200.
  • Duration of IBPS Clerk exam is 2 Hours.
(Objective) Test Name Marks (Separately timed)
IBPS Reasoning Test 50 30 Min.
IBPS English Language Test 40 30 Min.
IBPS Quantitative Aptitude Test 50 30 Min.
IBPS General Awareness Test 40 25 Min.
IBPS Computer Knowledge Test 20 20 Min.
Total 200 135 Min.

 Marking Scheme

  • Negative Marking will be exists of one-fourth or 0.25 marks assigned for every wrong answer
  • For left or un-attempted questions no marks will be deducted as penalty.

Note

We have provided complete details about the IBPS Clerk Previous Year Question Paper but still if you want to grab more details about the IBPS Clerk Previous Year Question Paper must hit here highlighted Official Link. Applicants can also bookmark this page by using ctrl+d key so that whenever you want IBPS Clerk last Year Question Paper; it will be easily accessible to you.

Check Now:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *