ISRO Scientist Engineer Previous Papers | Pdf (Mechanical/ECE/CSE) Previous Year Question with Answers Download

ISRO Scientist Engineer Previous Papers

Applicants who are preparing for the scientist engineer exam can download ISRO Scientist Engineer Previous Papers. Moreover, the questions paper will help you in knowing about the subjects and topics that will be covered in the exam. Moreover, candidates will be able to know about the format of question paper, marking scheme etc of question paper. In addition to this, you can also download Pdf of (Mechanical/ECE/CSE) previous year question with answers.

 ISRO Scientist Engineer Previous Papers will surely help you in preparing in more effective way for the exam. You can check the given links for previous year papers along with few questions with their answers. Scroll down the page designed by team of indguru.com to view more details about ISRO Scientist Engineer Previous Papers.

ISRO Scientist Engineer Previous Papers

Those candidates are appearing in ISRO Written Exam, can take help from ISRO Previous Year Question Papers which is available here in tabular format.

ISRO Previous Papers For Electronics Engineering PDF

YearPDF File

Set-A

2017Download
2016Download
2015Download
2014Download
2013Download
2012Download
2011Download
2010Download
2009Download
2008Download
2007Download
2006Download

ISRO Previous Papers for Mechanical Engineering PDF

YearPDF File

Set A

2017Download
2016Download
2015Download
2014Download
2013Download
2012Download
2011Download
2010Download
2009Download
2008Download
2007Download
2006Download

ISRO Previous Year Question Papers PDF for Computer Science

YearPDF File

Set A

2016Download
2015Download
2014Download
2013Download
2011Download
2009Download
2008Download
2007Download

ISRO Previous Papers with Answers>>>Get all PDF Links

How to download ISRO Previous Year Question Papers?

Those candidates want to download their ISRO previous year question papers for electronics with solutions PDF, must follow the steps which are mentioned below:

  • Students should log on to the official web portal of Indian Space Research Organization that is www.isro.gov.in.
  • From the homepage of official website, need to hit on “Careers” tab shown at the bottom of the homepage.
  • Now, you must choose “Question Papers” link and select suitable link related to ISRO previous question papers with answers.
  • Then, PDF file will be opened on your display which contains ISRO Previous Papers for ECE with solutions
  • Finally, save it on your desktop and keep it safe for future reference.

Something about ISRO:

Indian Space Research Organization is also known as ISRO which is a space agency under the management of Indian Government. The main motive of ISRO is to improve Space Technologies & Applications. ISRO head office is located in Bengaluru, Karnataka. Indian Space Research Organization (ISRO) invites applications from Central Government Job searchers for various posts recruitment. Applicants will be selected on the basis of their performance in written exam. Capable candidates, who are interested Engineering or Central Government Jobs, may apply against ISRO Recruitment through online mode after the release of notification.

ISRO Previous Question with Solutions

Ques:1 For an air-conditioning system, the outdoor and indoor design dry bulb temperature are 45o C and 25oC respectively. The space to be air-conditioned is 20 m X 30m X 5 m and infiltration is estimated to be one air change. If the density and specific heat of air are 1.2 (kg of dry air)/m3 and 1.02 kJ/ (Kg of dry air)oC, then the sensible heat load due to infiltration is nearly

  1. 4 kW
  2. 2 kW
  3. 24 kW
  4. 4 kW

Ans: 4

Ques:2 With respect to I.C. engine emission, consider the following statements :

  • Evaporative emissions have no carbon monoxide and oxides of nitrogen
  • Blow by emission are essentially carbon monoxide and suspended particulate matter
  • Exhaust emissions contain 100% of carbon monoxide , 100 % of oxides of nitrogen and around 50-55% of hydrocarbons emitted by the engine.
  • There are no suspended particulates in the exhaust.

Of these statements

  1. 1 and 4 are correct
  2. 1 and 3 are correct
  3. 2 and 3 are correct
  4. 1,2,3 and 4 are correct

Ans: 3

Ques:3 The high gain codes are

  1. Turbo codes
  2. BCH codes
  3. R-S codes
  4. None of the above

Ans: 1

Ques:4 Two signals of 2GHz and 4GHz are frequency modulated on same carrier 10 GHz. Find the ratio of frequency deviation if band widths of both are equal.

  1. 1:2
  2. 2:1
  3. 1:1
  4. 1:4

Ans: 3

Check Now: ISRO Recruitment

Ques:5 If sampling frequency doubles then

  1. Quantization noise decreases
  2. Quantization density decreases
  3. Quantization noise increases
  4. Quantization density increases

Ans: 1

Ques:6 Consider a set of n tasks with known runtimes r1, r2 ……….rn, to be run on a uniprocessor machine.  Which of the following processor scheduling algorithms will result in the ma throughput?

  1. Round Robin
  2. Shortest job first
  3. Highest response ratio next
  4. first cum first served

Ans: 2

Ques:7 In a new temperature scale say op, the boiling and freezing points of water at one atmosphere are 100op and 300op respectively. Correlate this scale with the Centigrade scale. The reading of 0o p on the Centigrade scale is

  1. 0oC
  2. 50oC
  3. 100oC
  4. 150oC

Ans: 4

Ques:8 The Q factor of a series RLC increases if

  1. R decreases
  2. R increase
  3. Impedance increases
  4. Voltage increases

Ans: 1

Ques:9 Time constant of a series R-L circuit is given by

  1. LR
  2. L/R
  3. L2R
  4. LR2

Ans: 2

Ques:10 The principal of locality of reference justifies the use of

  1. virtual memory
  2. interrupts
  3. main memory
  4. cache memory

Ans: 4

Ques:11 The working temperature in the evaporator and condenser coils of a refrigerator are -30oC and 32oC respectively. If the actual refrigerator has a C.O.P of 0.75 of the maximum. The required power input for a refrigerating effect of 5 kW is, nearly,

  1. 7 kW
  2. 94 kW
  3. 92 kW
  4. 0 kW

Ans: 1

Ques: 12 The forbidden energy gap for silicon is

  1. 12 eV
  2. 12 eV
  3. 72 eV
  4. 92 eV

Ans: 3

Must Read – How to Crack any Government Exam

Ques: 13 Number of h parameters of a transistors are

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4

Ans: 4

Ques: 14 For an-conditioned space, RTH = 100 kW; RSHF = 0.75, volume flow rate is equal to 100 m3/minute and indoor design specific humidity is 0.01 kg/(kg of dry air). The specific humidity of supply air is

  1. 010
  2. 0075
  3. 005
  4. 0025

Ans: 3

Ques:15 Demodulation

  1. is performed at the transmitting station
  2. removes side bands
  3. rectifies modulated signal
  4. is opposite of modulation

Ans: 4

Ques:16 The five items:  A, B, C, D and E are pushed in a stack, one after the other starting from A.  The stack is popped four times and each element is inserted in a queue. Then two elements are deleted from the queue and pushed back on the stack. Now one item is popped from the stack.  The popped item is

  1. A
  2. B
  3. C
  4. D

Ans: 4

Ques:17 The critical value of Reynolds number for transition from laminar to turbulent boundary layer in external flows is taken as

  1. 2300
  2. 4000
  3. 5 x 105
  4. 3 X 106

Ans: 1

Ques:18 An op-amp when used as a notch filter has a notch frequency = 2kHz, low frequency point = 2.2 kHz. The Q of the notch is

  1. 5
  2. 5
  3. 2
  4. 2

Ans: 2

Ques:19 In the operation of four-stroke diesel engines, the term ‘squish’ refers to the

  1. Injection of fuel! in the precombustion chamber
  2. discharge of gases from the precombustion chamber
  3. entry of air into the combustion chamber
  4. stripping of fuel from the core

Ans: 1

Read Now: Preparation Tips For Written Exams

Ques:20 Which of the following modulating system is digital?

  1. PPM
  2. PWM
  3. PCM
  4. PEM

Ans: 3

ISRO Previous Year Question Paper is available here and allows the aspirants to attain understanding of concepts. ISRO Previous Papers will help to check their preparation level. It will help to get good score in exam. So, you do more practice from ISRO Sample Papers as you can get good marks in the written exam.

Well, on this page, you can get the details of different previous year papers Pdf. But only those candidates can download the ISRO scientist engineer old question papers who have applied for the recruitment process of Indian space research organization. We have given the direct links here so that candidates can directly download it. As majority of you all must be knowing that this organization conduct exam for multiple disciplines including computer, mechanical and electronics etc. so, it’s very important that applicants must be aware about all those questions that have the high probability in the exam paper.

Note:

To get more information about ISRO Scientist Engineer Previous Papers, must visit the Official Link. You may get instant information by bookmarking this page using Control + D button.

Check These Related Links:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *