Maharashtra GK & Current Affairs 2017 Ques & Ans Maharashtra News/Updates! Competitive Exams MCQ General Knowledge Quiz

Maharashtra GK & Current Affairs

You must be updated with latest Maharashtra GK & Current Affairs. To crack Maharashtra Competitive Exams, you need to get Maharashtra Current Affairs News and Updates on daily basis. Maharashtra General Knowledge Question & Answer will let you know about all the important event happed in the state of Maharashtra. Maharashtra GK MCQ Ques & Ans in the form of quiz is well stated on this page. To prepare properly for Competitive Exams, you must go through this page that is designed by the team of indguru.com. We update Maharashtra GK & Current Affairs 2017 on daily basis on this page. you should checkout our web page on regular basis to get latest information.

This Page Contains

Maharashtra Current Affairs Highlights

  • Maharashtra government approves revised policy of scheme to improve girl child ratio
  • Jobs, Admissions secured under reserved category using forged caste certificates cannot be held valid: SC
  • Maharashtra Government issued government resolution on loan waiver
  • JNPT, India’s largest container port, hit by cyber attack
  • Maharashtra government urges employees to contribute a day’s salary for farmers’ families
  • Maharashtra announces blanket loan waiver; farmers call of protest
  • Fadnavis announces formation of committee to look into farmers demands
  • Gadkari lays foundation stone for 8 connectivity projects worth 1117 Cr at JNPT
  • Mumbai airport busiest with 1 flight every 65 seconds
  • Gadkari inaugurated country’s 1st bio refinery plant
  • Advanced Farming – Enriched Farmer’ scheme announced in Maharashtra
  • PM Modi inaugurates new units in Koradi thermal power station in Nagpur
  • Bill protecting journalists to be introduced in Maharashtra state assembly
  • Union Minister inaugurates new Child Care Centre for child cancer patients
  • Maharashtra government launches India’s largest WiFi service

Check Now: Latest Current Affairs

Maharashtra GK Question and Answer

Q1. Which day is celebrated as the Maharashtra Day

(A) 3rd June

(B) 1st May

(C) 16th August

(D) 3rd September

Answer: (B)

Q2. At which among the following places, there is no bench of Bombay High court?

(A) Nasik

(B) Nagpur

(C) Panji

(D) Aurangabad

Answer: (A)

Q3. Which among the following constituencies in Maharashtra was represented by president Pratibha Patil?

(A) Akola

(B) Amravati

(C) Pune

(D) Nagpur

Answer: (B)

Read Now: Railway Current Affairs

Q4. What is the number of Rajya Sabha seats from Maharashtra?

(A) 17

(B) 18

(C) 19

(D) 20

Answer: (C)

Q5. The Maharashtra State was formed by the Bombay Reorganisation Act in the year

(A) 1956

(B) 1958

(C) 1960

(D) 1964

Answer: (C)

Q6. Total number of Districts in Maharashtra

(A) 23

(B) 32

(C) 36

(D) 42

Answer: (C)

Q7. Who was the first Chief Minister of Maharashtra

(A) Yashwantrao Chavan

(B) P. K. Sawant

(C) Vasantrao Naik

(D) Shankarrao Chavan

Answer: (A)

Q8. Which fort is the birthplace of Chhatrapati Shivaji Maharaj

(A) Raigad

(B) Daulatabad

(C) Shivneri

(D) Sinhgad

Answer: (C)

Check Here: International Current Affairs

Q9. In which year the Bombay High Court was established

(A) 1856

(B) 1862

(C) 1896

(D) 1906

Answer: (B)

Q10. Approximately how many forts are there in Maharashtra

(A) 150

(B) 200

(C) 270

(D) 350

Answer: (D)

Q11. Which among the following is the nearest to the site of “Battle of Argaon” during the second Anglo Maratha War?

(A) Amravati

(B) Pune

(C) Akola

(D) Aurangabad

Answer: (C)

Q12. Which marathi newspaper was published by Bal Gangadhar Tilak

(A) Sakal

(B) Kesari

(C) Darpan

(D) Poona Vaibhav

Answer: (B)

Q13. What is the ambit of Shravanbal Seva Rajya Nivruttivetan Yojana of Maharashtra?

(A) Free Food Grains

(B) Insurance

(C) Pension

(D) Medicines

Answer: (C)

You Can Also Check: Meetings And Summits Current Affairs

Q14. Historically, the Desh division of Maharashtra is coterminous with which among the following?

(A) Amravati

(B)Nagpur

(C) Pune

(D) Aurangabad

Answer: (C)

Q15. Total number of Parliamentary Constituency

(A) 32

(B) 28

(C) 42

(D) 48

Answer: (D)

Q16. Which among the following served as Monsoon Capital of Bombay presidency during the British Era?

(A) Nagpur

(B) Pune

(C) Khandala

(D) Solapur

Answer: (B)

Q17. In which year, Elephanta Caves designated as a UNESCO World Heritage Site

(A) 1972

(B) 1978

(C) 1982

(D) 1987

Answer: (D)

Q18. Who among the following are the beneficiaries of MARKNET in Maharashtra?

(A) Farmers

(B) MSMEs

(C) Educators

(D) Village residents

Answer: (A)

Check Here: Political Current Affairs

Q19. Consider the following:

  1. Jowar
  2. Rice
  3. Wheat

Which among the following represents the correct increasing order of area under cultivation in Maharashtra?

(A) 123

(B) 321

(C) 231

(D) 132

Answer: (B)

Q20. Which one is the highest point in Maharashtra

(A) Kalsubai

(B) Raigad

(C) Lohagad

(D) Mahabaleshwar

Answer: (A)

Check Out: Latest Sports Current Affairs

Apart from the competitive examination, it is necessary for all of us to get updated with current event of our surrounding. This page is prepared just to fulfill this purpose. You may go through this page time to time to know about latest happening in Maharashtra State. Along with Maharashtra GK & Current Affairs 2017, we have prepared GK & Current Affairs of all other states of India. So you should also go through these articles to boost up your knowledge.

Candidates may join us on facebook and Google Plus to get latest information on your timeline. Here, we also have facility of free email but it only applicable for visitors, who have subscribed our freemail service. If you also want to take advantage of this facility, please subscribe us by registering your email id.

Have a Look On Below Given Section

Current Affairs for IBPS POCurrent Affairs July
Uttar Pradesh Current AffairsPratiyogita Darpan July
Delhi Current AffairsGK Current Affairs
Arunachal Pradesh Current AffairsAssam Current Affairs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *