NABARD Mock Test | Free Online Test Series For Grade A/B, Asst Manager Preparation

NABARD Mock Test

National Bank for Agriculture and Rural Development is providing the free facility of NABARD Mock Test. Candidates who are preparing for NABARD Grade A/B and Assistant Manager Vacancies can analyze their exam preparation by solving NABARD Online Test Series. Aspirants are informed that NABARD Assistant Manager Mock Test and NABARD Grade A Mock Test are free. To get Free Mock Test For NABARD, aspirants are required to log on the official website of bank.

Candidates are hereby notified that the NABARD Grade B Mock Test is available in both English and Hindi Language. With the help of NABARD Mock Test Online, aspirants not only get an idea about their preparation but also familiar with the online exam. NABARD Grade A Mock Test Free is also helpful for scoring goods and for increasing speed of solving the question paper.

With the purpose to appoint eligible candidates for various vacancies of Grade A/B and Assistant Managers, the bank organize online exam. Due to lack knowledge of online exam, various candidates did not qualify in the exam. For those candidates, the bank provide the NABARD Free Mock Test. So, aspirants are advised to solve the NABARD Development Assistant Mock Test or NABARD Grade A Free Mock Test. On the below section, we are also providing some instructions regarding NABARD Phase 2 Mock Test. Candidates can read before start NABARD Mock Test Free. To acquire complete details related to Mock Test For NABARD, appliers can go through this web page which is well tailored by the team of indguru.com.

NABARD Online Mock Test

Question1: For the development and management of fisheries sector in India, Mission fingerling is launched under the Blue revolution program with the total expenditure of?

  1. 52000 lakhs
  2. 75000 lakhs
  3. 4800 lakhs
  4. 9200 lakhs
  5. None of these

Answer: a

Question2: In budget 2017-18, the fund allocation for Deen Dayal Upadhyay Gram Jyoti  Yojana?

  1. 4814 crores
  2. 5500 crores
  3. 6814 crores
  4. 1900 crores
  5. 1200 crores

Answer: a

Check Now: NABARD Recruitment

Question3: PACS, an institute of NABARD works at the gram panchayat and village level. In PACS, A stands for?

  1. Accredit
  2. Agriculture
  3. Asset
  4. Advisory
  5. Ability

Answer: b

Question4: Ministry of rural development and CIRDAP signing an agreement on establishment of CIRDAP centre at National institute of rural development and Panchayati raj which is located in

  1. Kochi
  2. New Delhi
  3. Hyderabad
  4. Ahmedabad
  5. Kolkata

Answer: c

Question5: PMGDISHA Project has been granted approval from cabinet with an outlay of?

  1. 18,980 crores
  2. 30,000 crores
  3. 4,819.86 crores
  4. 2,351.38 crores
  5. 55,000 crores

Answer: d

Question6: For setting up of weather stations in various districts of the country by 2019.IMD has signed MoU with Ministry of Agriculture to use ______ for  weather forecasting observatories.

  1. KVK
  2. PMFBY
  3. PMGSY
  4. Soil Health Card
  5. None of these

Answer: a

Question7: Which state hosted 13th edition of National agriculture science congress 2017?

  1. Madhya Pradesh
  2. Haryana
  3. Andhra Pradesh
  4. Karnataka
  5. West Bengal

Answer: d

Read Now: Preparation Tips For Written Exams

Question8: How much amount have been allocated by National Bee Board for the year 2016-17 for the development of Bee keeping?

  1. 12 crores
  2. 19 crores
  3. 18 crores
  4. 17 crores
  5. 10 crores

Answer: a

Question9: India’s place in coconut production in the world is–

  1. Fourth
  2. First
  3. Third
  4. Second
  5. Fifth

Answer: b

Question10: For ensuring the availability of new kinds of seeds, seed hubs are created with the help of–

  1. ICAR and KVKs
  2. Union ministry of agriculture and farmers welfare and KVKs
  3. Union ministry of agriculture and farmers and National seed fund
  4. ICAR and Union ministry of agriculture and farmers

Answer: a

Question11: The soil which is found in the areas having heavy rainfall and high humidity, contains large quantity of organic matter and heavy and black in colour

  1. Black soil
  2. Peat soil
  3. Forest soil
  4. Laterite soil
  5. None of these

Answer: b

Question12: Regur soil is another name of–

  1. Black soil
  2. Peaty soil
  3. Laterite soil
  4. Arid soil
  5. Forest Soil

Answer: a

Question13: Livestock census is conducted in every

  1. One year
  2. Five years
  3. Two years
  4. Three years
  5. Four years

Answer: b

Question14: The soil which is poor in organic matter, nitrogen, phosphate and calcium–

  1. Black soil
  2. Laterite soil
  3. Peaty soil
  4. Arid soil
  5. Forest soil

Answer: b

Question15: The process in which soil fertility declined, when the nutritional status declines and depth of the soil goes down due to erosion and misuse is called as–

  1. Soil erosion
  2. Soil degradation
  3. Soil salinity
  4. Soil conservation
  5. None of these

Answer: b

Question16: National bovine genomic centre for indigenous breeds is being established for?

  1. To increase milk production
  2. Identification of disease free High genetic merit bulls
  3. Attaining faster genetic gain d
  4. All of these
  5. None of these

Answer: d

Want to Know? Best Tips to Crack Online Exam

Question17: What is the annual income criteria for saffron ration card?

  1. More than Rs. 15,000 and less than 1 lakh
  2. More than Rs. 10,000 and less than 1 lakh.
  3. More than Rs. 15,000 and less than 1.5lakh.
  4. More than Rs. 15,000 and less than 2 lakh.
  5. More than Rs. 20.000 and less than 2 lakh

Answer: a

Question18: Central soil and Material research centre is located in?

  1. Meerut
  2. New Delhi
  3. Madhya Pradesh
  4. Chandigarh
  5. Mumbai

Answer: a

Question19: BPL ration card is issued to families having annual income of? a.

  1. Less than 10,000
  2. Less than 20,000
  3. Less than 17,000
  4. Less than 27,000
  5. Less than 30,000

Answer: d

Question20: What is full form of PLCN?

  1. Permanent Location Consumer Number
  2. Permanent Location Code Name
  3. Permanent Livelihood Centre Name
  4. Permanent Location Code Number
  5. Permanent Livelihood Consumer Number

Answer: d

Check Out: Banking Current Affairs

NABARD Grade A/B Exam Pattern

Candidates who are going to give NABARD Online Free Mock Test are required to check the exam pattern for Grade A/B Exam. For the ease of applicants, we are providing the exam pattern for NABARD Grade A/B Prelims as well as Mains Exam Pattern.

NABARD Grade A/B Prelims Exam Pattern

  • Candidates have to qualify in each of the four tests by securing passing marks to be decided by the Bank.
  • The duration of exam will be 02 hours.
  • The exam will be organized for total 200 marks.
  • Preliminary Examination, the questions will be asked from the subjects as given below:
Sr. No.Name of TestNo. of questionsMarksDuration
1.Reasoning2020Composite time of 2 hours
2.English Language4040
3.Computer Knowledge2020
4.General Awareness2020
5.Quantitative Aptitude2020
6.Economic and Social Issues4040
7.Agriculture and Rural Development4040
Total200200

NABARD Grade A/B Mains Exam Pattern

Serial NumberExamTest NameMaximum MarksTime Taken
1.Phase IGeneral English10090 minutes
2.Phase IIEconomic and Social Issues and Agriculture and Rural Development for General Posts and Agriculture for candidates applying for Manager Agriculture Post10090 minutes
3.Phase IIIDevelopment economics, Statistics, Finance and Management10090 minutes

Must Read – How to Crack any Government Exam

Instructions for NABARD Online Mock Test

Before going to start NABARD Mock Test Free Online Test Series, aspirants are advised to go through the instructions as stated below:

  • In the NABARD Mock Test Online, aspirants have four options for each question.
  • Candidates need to select right answer in four options given in Mock Test NABARD.
  • If you want to change your chosen answer, hit on the button of another option
  • If you want to deselect your selected answer then you have to hit on the button of the chosen option again or select on the Clear Response button.
  • Aspirants must press on Save & Next button to save your answer.
  • To mark the question for review, press on the Mark for Review & Next button. If an answer is selected for a question that is Marked for Review, that answer will be considered in the evaluation.

NABARD Mock Test

Official Link for NABARD Mock Test

Significant Note

To collect detailed information regarding NABARD Mock Test, aspirants can go through the Official Link as stated above. Candidates are advised to keep visiting this page and bookmark this web page by pressing ctrl+d to get all upcoming details directly by pressing ctrl+d.

Related Links:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *