NTSE Sample Paper Stage 1/2 Questions With Answers For Upcoming Exam PDF Free Download

NTSE Sample Papers

National Talent Search Examination is mainly conducted to find out talented candidates and award them scholarship to develop their talent. Thus, students who want to get this opportunity can appear in NTSE Upcoming Exam. To know the paper pattern, candidates can practice NTSE Sample Papers.  NTSE Scholarship Exam is divided in two parts i.e. Stage-1 and Stage-2. So, contenders are required to qualify all stages of examination to get the scholarship. So, for the ease of appliers we are providing some NTSE Sample Questions with Answers on this web page.

NTSE Examination covers the areas namely Sciences, Social Sciences, Engineering, Medicine, Management and Law. To develop the skills of talented candidates, the monthly scholarship is also provided. The NCERT will conduct the National Talent Search Examination for students studying in Class VIII only. There will be two-stage selection process for award of scholarship. For Stage-I, selection will be done by States/UTs through written examination. Students who qualify Stage I will be eligible to appear for NTSE Stage II examination conducted by NCERT. On merit basis, some students will be called for Interview. Aspirants who want to get more details NTSE Scholarship Scheme and also get NTSE Sample Papers For Class 10 Pdf they can go through this web page which is well created by the team of indguru.com

NTSE Sample Papers PDF

In order to know the exam pattern, level of questions which will be asked in the examination, applicants are advised to check NTSE Sample Papers For Class 10 Pdf 2018. You need to solve at least 4-5 NTSE Sample Papers Class 10 daily. Thus, candidates who are searching for NTSE Sample Papers For Class 10 With Answers Pdf can get NTSE Sample Papers For Class 10 Free Download by using the direct links as stated below for your ease. Here we are providing NTSE Sample Papers For Class 4, NTSE Sample Papers For Class 9, NTSE Sample Papers For Class 10 and others. Have a look!!

NTSE Sample Papers Direct Links
NTSE Stage I Sample Papers Download PDF
NTSE Sample Papers For Class 10 Pdf Free Download Download PDF
NTSE Sample Papers For Class 10 Pdf 2018 Download PDF

NTSE Questions with Answers for Upcoming Exam

Candidates who have downloaded NTSE Sample Papers For Class 10 With Answers they can also solve mentioned below questions to test their level. On the basis of marks, you can easily plan their exam strategy.

Q 1. If ethanol reacts with oxygen it produces

(a) Acetic Acid

(b) Hydrocloric Acid

(c) Sulphuric Acid

(d) Sulphur dioxide

Answer: A

Q 2. Dalton’s Law of partial pressure is obeyed in which one of the following pair of gases

(a) Oxygen & Nitrogen

(b) Nitrogen & Hydrogen

(c) Hydrogen & Argon

(d) Hydrogen & oxygen

Answer: C

Q 3. The molecular formula of a compound in (CO)x and its vapour density is 70. Then the possible value of x is

(a) 2

(b) 10

(c) 5

(d) 9

Answer: C

Check Now: NTSE Notification

Q 4. Which vitamin deficiency caused the cracking of lips of the patient at corner ?

(a) Vitamin A

(b) Vitamin C

(c) Vitamin B

(d) None of these

Answer: C

Q 5. What is weed?

(a) Unwanted plant along with crops

(b) The root protein of the plants

(c) The disease cause to plants

(d) None of these

Answer: A

Q 6. The protein part of an enzyme is termed as

(a) Holoenzyme

(b) Ribosome

(c) Prostetic group

(d) Apoenzyme

Answer: D

Q 7. Fungi resemble human beings in

(a) Their mode of nutrition

(b) Their requirement of oxygen for respiration

(c) Their stored food

(d) All of the above

Answer: D

Q 8. Quinine is obtained from

(a) Roots of Ravoltia Serpentine

(b) Bark of Cinchona

(c) Stigmas of Crocus

(d) None of these

Answer: B

Q 9. The first event in Photosynthesis is

(a) Photolysis of water

(b) Release of water

(c) Formation of ATP & NADPH

(d) Photoexitation of Chlorophyll & ejection of an electron

Answer: D

Q 10. Plants are made disease resistance by

  • Crossing them with their wild relatives
  • Crossing them with new varieties
  • Giving x – rays in restricted doses
  • None of these

Answer: D

Q 11. How many prime numbers lie between 115 –122.

(a) 2

(b) 3

(c) 4

(d) 5

(e) 6

Answer: E

Q 12. A runs faster than E but not so fast as B and B runs faster than

C but not as faster than D, who runs faster?

(a) A

(b) B

(c) C

(d) E

Answer: D

Q 13. The pages of a book are numbered for 1 to 100 manually. How many times will be it be essential to write the number 5?

(a) 20

(b) 19

(c) 18

(d) 9

(e) 10

Answer: B

You May Read This: How to Study without Distractions

Q 14. I am the eldest child of my parents. There is a gap of 6 years between the ages of my brother and sister including myself. If my mother was 22 years, when I was born? What was age at the birth of her youngest child?

(a) 30

(b) 28

(c) 16

(d) 25

(e) None of these

Answer: C

Q 15. The calendar of the year 1982 can next be used for the year?

(a) 1984

(b) 1990

(c) 1985

(d) 1988

(e) None of these

Answer: D

Q 16. 30, 56, 90, 132, 182,?

(a) 3627

(b) 3234

(c) 1206

(d) 2412

(e) None of these.

Answer: A

Q 17. How many cubes are there whose only one side is painted?

(a) 24

(b) 4

(c) 48

(d) 64

(e) None of these

Answer: A

Q 18. How many cubes are there which has no sides painted?

(a) 8

(b) 64

(c) 36

(d) 48

(e) 16

Answer: A

Q 19. If STUPID=STUPID then CYCLES?

(a) CYESCL

(b) CYLECS

(c) CYELCS

(d) CYECSL

(e) CYLCES

Answer: A

Q 20. IF x+y=12, the maximum value of the product of xy is

(a) 26

(b) 36

(c) 30

(d) None of these

Answer: B

NTSE Scholarship Details

National Talent Search Examination (NTSE) is a nation-wide examination. To award the scholarship to eligible candidates this exam conducted under NTS scheme. 1000 scholarships are awarded to students every year, to fund Ph.D. in Sciences, Social Sciences, Humanities, Languages, Commerce, Vocational Studies and Fine arts. The scholarships are even effective up to second degree level for professional courses in medicines, engineering, technology, management and law. So, students who want to appear in NTSE Exam must practice NTSE Sample Papers For Class 9 With Answers/ NTSE Sample Papers For Class 10 Mat.

Amount of scholarship will be

  • Scholarship of Rs.1250 per month for class XI and XII.
  • Scholarship of Rs.2000/- per month for Undergraduates and Postgraduates students.
  • Amount of Scholarship for Ph.D. be fixed accordance with the UGC norms.
NTSE Exam Pattern

NTSE Stage I Exam Pattern

Students who are going to appear in National Talent Search Examination and want to get scholarship must check latest NTSE 2018 Exam Pattern. So here we are providing updated NTSE Paper Pattern.

  • The paper can be attended in either English or Hindi to solve the paper.
  • Each correct answer is awarded 1 mark and there is no negative marking at this stage.
  • Total duration to solve the test is 90 minutes.
  • The paper is divided into two parts.

Part 1 – Mental Ability Test (MAT): The main purpose to conduct Mental Ability Test is to test ability to think, evaluate, ability to discriminate and visualize of candidates. A total of 50 based on analogies, classifications, series, pattern perception, coding-decoding, hidden figures and problem solving etc.

Part 2 – Scholastic Aptitude Test (SAT): This part consists of 150 questions from Language and Science, Mathematics and Social science. This paper tests reading abilities, interpretation, evaluation and general awareness.

Test No. Of Questions Maximum Marks Time Allotted
MAT 50 Questions 50 Marks 45 minutes
SAT – Language Test 50 Questions 50 Marks 45 minutes
SAT – Mathematics, Science, Social Sciences 100 Questions 100 Marks 90 minutes

NTSE Stage II Exam Pattern

  • The Stage-II is held at National Level by NCERT, where shortlisted students from State-level exam appear to compete for scholarship.
  • The paper is divided into two parts.
  • However, a negative marking of 1/3 marks is applicable on every wrong answer in this stage in all.
  • The SAT inclusive of LT is to be completed in 135 minutes.
Test No. Of Questions Maximum Marks Time Allotted
Paper I : Mental Ability Test (MAT) 50 Questions 50 Marks 45 minutes
Paper II : Language Test (LT) English/Hindi 50 Questions 50 Marks 45 minutes
Paper III : Scholastic Aptitude Test (SAT) 100 Questions 100 Marks 90 minutes

Languages for NTSE Exam

The tests will be organized in Asamiya, Bangla, English, Gujarati, Hindi, Kannada, Marathi, Malayalam, Odia, Punjabi, Tamil, Telugu and Urdu. However, language test is conducted in only two languages – English & Hindi.

Benefits of NTSE Sample Papers 2018
  • NTSE Sample Papers Stage 1, candidates can know about the level of examination.
  • NTSE Sample Papers will also help you to increase the speed.
  • By practicing NTSE Sample Question Papers, you can easily do time management.
  • Good Practice for Olympiads and other competitive exams
  • To know the paper pattern, aspirants are neded to solve NTSE Sample Papers.
  • Students can have the experience of giving real exam while solving a past year question paper of NTSE.
  • NTSE Sample Papers For Class 10 With Answers Free Download is also available on this web page or internet.

Read Now: Preparation Tips For Written Exams

On this web page, we have provided details related to NTSE Sample Papers, we hope that it will help you to qualify the exam. Thus, candidates who want to collect more details regarding NTSE Sample Papers For Class 10 With Answers Pdf 2018 can bookmark this web portal by pressing ctrl+d.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *