SSC Scientific Assistant Previous Year Papers | Download Solved Question Papers PDF Online

SSC Scientific Assistant Previous Year Papers

Staff Service Commission is conducting SSC Scientific Assistant Exam. Download SSC Scientific Assistant Previous Year Papers and do preparation according to it. By solving SSC Scientific Assistant Solved Question Papers, you can know the pattern of questions asked in examination and tricks used to solve questions. To get SSC Scientific Assistant Previous Year Papers in the form of PDF through online mode, go through this page. SSC Question Papers helps to the job seekers, who are going to prepare for exam. By these questions you can easily solve paper at time of examination. Below, we have provided links to download SSC Scientific Assistant Previous Question Papers.

How to download SSC Model Paper

Step1: Interested candidates should visit to the official portal of Staff Service Commission that is ssc.nic.in.

Step2: Move your cursor to the ‘Candidate’s Corner’ section that is given at the top menu bar.

Step3: A drop down list will open on your computer screen and you have to choose ‘Model Question Paper’ option.

Step4: A pdf file containing all questions paper will open on your computer screen.

Step5: You have to prepare for your examination with the help of the SSC Solved Question Papers.

SSC Scientific Assistant Previous Year Papers

SSC Scientific Assistant Question & Answer

Q 1. Guwahati High Court is the judicature of

  1. Nagaland
  2. Arunachal Pradesh
  3. Assam
  4. All of the above

Answer: D

Q 2. Friction can be reduced by changing from

  1. sliding to rolling
  2. rolling to sliding
  3. potential energy to kinetic energy
  4. dynamic to static

Answer: A

Q 3. During eleventh Antarctic Expedition in Nov. 1991/March 1992 ____ was installed.

  1. SODAR (SOnic Detection And Ranging)
  2. Second Permanent Station ‘Maitree’
  3. First permanent station ‘Dakshin Gangotri’
  4. None of the above

Answer: A

Q 4. From the following, choose the set in which names of Secretary-Generals of the UNO are arranged in correct chronological order?

  1. U Thant, Kurt Waldheim, Dag Hammarskjoeld, Trygve Lie.
  2. Trygve Lie, Dag Hammarskjoeld, U Thant, Kurt Waldheim.
  3. Trygve Lie, U Thant , Dag Hammarskjoeld, Kurt Waldheim.
  4. U Thant, Dag Hammarskjoeld, Trygve Lie, Kurt Waldheim.

Answer: B

Check Now: SSC Scientific Assistant Recruitment Details

 Q 5. With Which country India attended the Sixth Joint Trade Committee Meeting recently?

  1. Mynamar
  2. United States of America
  3. Russia
  4. Japan

Answer: A

Q 6. What is the rank of India in the 2017 Social Progress Index (SPI)?

  1. 88th
  2. 93rd
  3. 105th
  4. 65th

Answer: B

Q 7. How many agreements are signed between India and Netherland?

  1. 5
  2. 2
  3. 3
  4. 4

Answer: C

Q 8. India signed twelve Memoranda of Understanding (MoU) with this country recently.

  1. Germany
  2. Sapin
  3. Europe
  4. Japan

Answer: A

Q 9. Which country signed an agreement with India in Maritime Security?

  1. Mauritius
  2. France
  3. Denmark
  4. Cuba

Answer: A

Q 10. Prime Minister Shri Narendra Modi approved the Joint Declaration of Intent (JDI) between Indai and this country regarding cooperation in the sector of alternative medicine.

  1. Germany
  2. Russia
  3. Europe
  4. Netherland

Answer: A

Get Here Details Of: SSC Scientific Assistant Syllabus

Q 11. EMBEZZLE

  1. Misappropriate
  2. Balance
  3. Remunerate
  4. Clear

Answer: A

Q 12. VENT

  1. Opening
  2. Stodge
  3. End
  4. Past tense of go

Answer: A

Q 13. AUGUST

  1. Common
  2. Ridiculous
  3. Dignified
  4. Petty

Answer: C

Q 14. Look at this series: 14, 28, 20, 40, 32, 64, … What number should come next?

  1. 52
  2. 56
  3. 96
  4. 128

Answer: B

You Can Also Read: List of Items Banned In SSC Exam

Q 15. Look at this series: 2, 4, 6, 8, 10, … What number should come next?

  1. 11
  2. 12
  3. 13
  4. 14

Answer: B

Q 16. Look at this series: 201, 202, 204, 207, … What number should come next?

  1. 205
  2. 208
  3. 210
  4. 211

Answer: D

Q 17. The Pacific yew is an evergreen tree that grows in the Pacific Northwest. The Pacific yew has a fleshy, poisonous fruit. Recently, taxol, a substance found in the bark of the Pacific yew, was discovered to be a promising new anticancer drug.

  1. Taxol is poisonous when taken by healthy people.
  2. Taxol has cured people from various diseases.
  3. People should not eat the fruit of the Pacific yew.
  4. The Pacific yew was considered worthless until taxol was discovered.

Answer: C

Q 18. Georgia is older than her cousin Marsha. Marsha’s brother Bart is older than Georgia. When Marsha and Bart are visiting with Georgia, all three like to play a game of Monopoly. Marsha wins more often than Georgia does.

  1. When he plays Monopoly with Marsha and Georgia, Bart often loses.
  2. Of the three, Georgia is the oldest.
  3. Georgia hates to lose at Monopoly.
  4. Of the three, Marsha is the youngest.

Answer: D

Must Read – How to Crack any Government Exam

Q 19. Find the correctly spelt words.

  1. Efficient
  2. Treatmeant
  3. Beterment
  4. Employd

Answer: A

Q 20. STRINGENT

  1. Tense
  2. Stringly
  3. Strict
  4. Causing to Shrink

Answer: C

SSC Scientific Assistant Exam Pattern
Sr. No. Type of ExamPapersTopics Number of QuestionsTotal No. of MarksDuration of Exam
1.Objective TypePart IGeneral Intelligence & Reasoning 25200120 Mins
2.Quantitative Aptitude 25
3.English Language & Comprehension 25
4.General Awareness 25
5.Part IIRelevant Subject100

SSC Solved Papers

Staff Service Commission has released a recruitment notice for recruitment of talented candidates against Scientific Assistant Vacancies under various disciplines such as Computer Science, Information Technology, and Electronics & Telecommunication Engineering Fields. Candidates, who are searching jobs in government sector and enrolled for this recruitment, must download Staff Service Commission Previous Year Papers for better preparation. These questions are asked in previous years examinations. You can know the pattern of questions asked in examination through SSC Previous Year Papers.

Check Here: SSC Calendar

SSC Scientific Assistant Previous Year Question & Answer

You should solve SSC Scientific Assistant Solved Papers after completion of your preparation to get idea of your preparation. Without having complete knowledge of all topics, you can solve SSC Scientific Assistant Question Papers. You may join us on Facebook and Google Plus to get latest updates about SSC Scientific Assistant Previous Year Papers time to time. If you have any problem, then you may ask in comment box that is given below. We will try to solve queries as soon as possible.

Important Note

Go through this Official Link to get other relevant information about SSC Scientific Assistant Previous Year Papers.

Check Also: SSC Scientific Assistant Admit Card

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *