WBSEDCL Assistant Engineer Question Paper 2017 Sub Asst Engg (Civil/Electrical/Mech) Previous Year Papers

WBSEDCL Assistant Engineer Question Paper

Now, Time to practice through online, so kick back your old books!!! If you have applied for WBSEDCL recruitment for Assistant Engineer position then go for WBSEDCL Assistant Engineer Question Paper which will definitely help you to get recruitment in West Bengal State Electricity Transmission Company Limited. Candidates, who are going to appear in Sub Asst Engg (Civil/Electrical/Mech) Exam, they may get WBSEDCL Online Test Series from this page. Most effective way to crack WBSEDCL exam is to practice it with New Quiz which provides latest Questions with their Answers. This Practice Test does not charge anything and also include WBSEDCL Previous Year Papers which help you to know more about exam pattern. Today, online test is a best way for any exam preparation. Take this SSC WBSEDCL Assistant Engineer Question Paper 2017 and increase your knowledge.  Candidates can prepare well for their exams with the help of question and answer available here on this page by the dedicated and committed team members of indguru.com.

Subjects that is included in WBSEDCL Exam 2017

  1. Quantitative Aptitude
  2. Logical Reasoning
  3. Current Affairs
  4. English

Quantitative Aptitude

Question 1: A train running at the speed of 60 km/hr crosses a pole in 9 seconds. What is the length of the train?

  1. 120 metres
  2. 180 metres
  3. 324 metres
  4. 150 metres

Answer: 150 metres

Question2: A train 125 m long passes a man, running at 5 km/hr in the same direction in which the train is going, in 10 seconds. The speed of the train is:

  1. 45 km/hr
  2. 50 km/hr
  3. 54 km/hr
  4. 55 km/hr

Answer: 50 km/hr

Question3: Two ships are sailing in the sea on the two sides of a lighthouse. The angle of elevation of the top of the lighthouse is observed from the ships are 30° and 45° respectively. If the lighthouse is 100 m high, the distance between the two ships is:

  1. 173 m
  2. 200 m
  3. 273 m
  4. 300 m

Answer: 273 m

Question4: The angle of elevation of a ladder leaning against a wall is 60º and the foot of the ladder is 4.6 m away from the wall. The length of the ladder is:

  1. 2.3 m
  2. 4.6 m
  3. 7.8 m
  4. 9.2 m

Answer: 9.2 m

Question5: A sum of money at simple interest amounts to Rs. 815 in 3 years and to Rs. 854 in 4 years. The sum is:

  1. Rs. 650
  2. Rs. 690
  3. Rs. 698
  4. Rs. 700

Answer: Rs. 698

Question6: Mr. Thomas invested an amount of Rs. 13,900 divided in two different schemes A and B at the simple interest rate of 14% p.a. and 11% p.a. respectively. If the total amount of simple interest earned in 2 years be Rs. 3508, what was the amount invested in Scheme B?

  1. Rs. 6400
  2. Rs. 6500
  3. Rs. 7200
  4. Rs. 7500
  5. None of these

Answer: Rs. 6400

Question7: The cost price of 20 articles is the same as the selling price of x articles. If the profit is 25%, then the value of x is:

  1. 15
  2. 16
  3. 18
  4. 25

Answer: 16

Question8: In a certain store, the profit is 320% of the cost. If the cost increases by 25% but the selling price remains constant, approximately what percentage of the selling price is the profit?

  1. 30%
  2. 70%
  3. 100%
  4. 250%

Answer: 70%

Question9: Two students appeared at an examination. One of them secured 9 marks more than the other and his marks was 56% of the sum of their marks. The marks obtained by them are:

  1. 39, 30
  2. 41, 32
  3. 42, 33
  4. 43, 34

Answer: 42, 33

Question10: What least number must be added to 1056, so that the sum is completely divisible by 23?

  1. 2
  2. 3
  3. 18
  4. 21
  5. None of these

Answer: 2

Also Check – WBSEDCL Recruitment

Logical Reasoning

Question1: Look at this series: 2, 1, (1/2), (1/4), … What number should come next?

  1. (1/3)
  2. (1/8)
  3. (2/8)
  4. (1/16)

Answer: (1/8)

Question2: Look at this series: 7, 10, 8, 11, 9, 12, … What number should come next?

  1. 7
  2. 10
  3. 12
  4. 13

Answer: 7

Question3:Which word does NOT belong with the others?

  1. inch
  2. ounce
  3. centimeter
  4. yard

Answer: ounce

Question4: Which word does NOT belong with the others?

  1. tulip
  2. rose
  3. bud
  4. daisy

Answer: bud

Question5: Marathon is to race as hibernation is to

  1. winter
  2. bear
  3. dream
  4. sleep

Answer: sleep         

Question6: Window is to pane as book is to

  1. novel
  2. glass
  3. cover
  4. page

Answer: page

Question7: Violating an Apartment Lease occurs when a tenant does something prohibited by the legally binding document that he or she has signed with a landlord. Which situation below is the best example of Violating an Apartment Lease?

  1. Tim has decided to move to another city, so he calls his landlord to tell him that he is not interested in renewing his lease when it expires next month.
  2. Valerie recently lost her job and, for the last three months, has neglected to pay her landlord the monthly rent they agreed upon in writing when she moved into her apartment eight months ago.
  3. Mark writes a letter to his landlord that lists numerous complaints about the apartment he has agreed to rent for two years.
  4. Leslie thinks that her landlord is neglecting the building in which she rents an apartment. She calls her attorney to ask for advice.

Answer: Valerie recently lost her job and, for the last three months, has neglected to pay her landlord the monthly rent they agreed upon in writing when she moved into her apartment eight months ago.

Question8: An Informal Gathering occurs when a group of people get together in a casual, relaxed manner. Which situation below is the best example of an Informal Gathering?

  1. The book club meets on the first Thursday evening of every month.
  2. After finding out about his promotion, Jeremy and a few coworkers decide to go out for a quick drink after work.
  3. Mary sends out 25 invitations for the bridal shower she is giving for her sister.
  4. Whenever she eats at the Mexican restaurant, Clara seems to run into Peter.

Answer: After finding out about his promotion, Jeremy and a few coworkers decide to go out for a quick drink after work.

Question9: The Pacific yew is an evergreen tree that grows in the Pacific Northwest. The Pacific yew has a fleshy, poisonous fruit. Recently, taxol, a substance found in the bark of the Pacific yew, was discovered to be a promising new anticancer drug.

  1. Taxol is poisonous when taken by healthy people.
  2. Taxol has cured people from various diseases.
  3. People should not eat the fruit of the Pacific yew.

D.The Pacific yew was considered worthless until taxol was discovered.

Answer: People should not eat the fruit of the Pacific yew.

Question10: Tim’s commute never bothered him because there were always seats available on the train and he was able to spend his 40 minutes comfortably reading the newspaper or catching up on paperwork. Ever since the train schedule changed, the train has been extremely crowded, and by the time the doors open at his station, there isn’t a seat to be found.

  1. Tim would be better off taking the bus to work.
  2. Tim’s commute is less comfortable since the train schedule changed.
  3. Many commuters will complain about the new train schedule.
  4. Tim will likely look for a new job closer to home.

Answer: Tim’s commute is less comfortable since the train schedule changed.

Current Affairs

Question 1: Entomology is the science that studies

  1. Behavior of human beings
  2. Insects
  3. The origin and history of technical and scientific terms
  4. The formation of rocks

Answer: Insects

Question 2: Eritrea, which became the 182nd member of the UN in 1993, is in the continent of

  1. Asia
  2. Africa
  3. Europe
  4. Australia

Answer: Africa

Question 3: For which of the following disciplines is Nobel Prize awarded?

  1. Physics and Chemistry
  2. Physiology or Medicine
  3. Literature, Peace and Economics
  4. All of the above

Answer: All of the above

Also Check Now – WBSEDCL Assistant Engineer Syllabus 

Question 4: Hitler party which came into power in 1933 is known as

  1. Labour Party
  2. Nazi Party
  3. Ku-Klux-Klan
  4. Democratic Party

Answer: Nazi Party

Question 5: Guarantee to an exporter that the importer of his goods will pay immediately for the goods ordered by him, is known as

  1. Letter of Credit (L/C)
  2. laissezfaire
  3. inflation
  4. None of the above

Answer: Letter of Credit (L/C)

Question 6: First Afghan War took place in

  1. 1839
  2. 1843
  3. 1833
  4. 1848

Answer: 1839

Question 7: Gulf cooperation council was originally formed by

  1. Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar, Saudi Arabia and United Arab Emirates
  2. Second World Nations
  3. Third World Nations
  4. Fourth World Nations

Answer: Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar, Saudi Arabia and United Arab Emirates

Question 8: First China War was fought between

  1. China and Britain
  2. China and France
  3. China and Egypt
  4. China and Greek

Answer: China and Britain

Question 9: Brass gets discoloured in air because of the presence of which of the following gases in air?

  1. Oxygen
  2. Hydrogen sulphide
  3. Carbon dioxide
  4. Nitrogen

Answer: Hydrogen sulphide

Question 10: Which of the following is a non metal that remains liquid at room temperature?

  1. Phosphorous
  2. Bromine
  3. Chlorine
  4. Helium

Answer: Bromine

English

Statement: In the following questions choose the word which is the exact OPPOSITE of the given words.

Question1: ENORMOUS

  1. Soft
  2. Average
  3. Tiny
  4. Weak

Answer: Tiny

Question 2: COMMISSIONED

  1. Started
  2. Closed
  3. Finished
  4. Terminated

Answer: Terminated

Question 3: ARTIFICIAL

  1. Red
  2. Natural
  3. Truthful
  4. Solid

Answer: Natural

Question 4: RELINQUISH

  1. Abdicate
  2. Renounce
  3. Possess
  4. Deny

Answer: Possess

Question 5: EXPAND

  1. Convert
  2. Condense
  3. Congest
  4. Conclude

Answer: Condense

Question 6: QUIESCENT

  1. ACTIVE
  2. Dormant
  3. Weak
  4. Unconcerned

Answer: ACTIVE

Statement: In the following questions choose the word which is the exact OPPOSITE of the given words.

Question 7: VICTORIOUS

  1. Defeated
  2. Annexed
  3. Destroyed
  4. Vanquished

Answer: Defeated

Question 8: GRACEFUL

  1. Rough
  2. Expert
  3. Miserable
  4. Awkward

Answer: Awkward

Question 9: EXTRAVAGANCE

  1. Luxury
  2. Poverty
  3. Economical
  4. Cheapness

Answer: Economical

Question10: PERTINENT

  1. Irrational
  2. Irregular
  3. Insistent
  4. Irrelevant

Answer: Irrelevant

Note

Dear candidates, we have provided the WBSEDCL Assistant Engineer Question Paper on this page, so please read it. If you face any difficulty, then you can ask from the team members of indguru.com by giving your comments on the comment box. We will definitely help you by providing suitable answers to your queries.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *