West Bengal Current Affairs 2017 Day to Day Updates! Online Quiz WB State News General Knowledge MCQ Free PDF Download

West Bengal Current Affairs

Go through latest West Bengal Current Affairs Now!!! We update this page with Day to Day West Bengal Current Affairs 2017. To crack any Government / Private Exam in West Bengal, you must know the WB State Current Affairs. Also you can get West Bengal General Knowledge MCQ Online Quiz from here at free of cost. To get WB State News on daily basis, you may go through this page completely time to time. Interested candidates can download WB Current Affairs in the form of PDF from below. In today it is essential to be updated with our surrounding. We, the team of indguru.com, are providing West Bengal GK Question and Answer.

This Page Contains…

West Bengal Current Affairs Highlights

  • West Bengal Honoured with UN Public Service Award
  • India’s First Underwater Rail Tunnel Completed
  • West Bengal makes Bengali Mandatory in all Schools
  • West Bengal wins 2017 Santosh Trophy
  • 04 crore people hit by arsenic contamination in Bengal: Report
  • Four States come together for elephant census
  • Endangered Kurukh gets official language status in West Bengal
  • Bengal’s Kanyashree initiative wins United Nations Public Service Award
  • Darjeeling Unrest: What is the Solution?
  • Sanjay Mitra took charge as Defence Secretary
  • West Bengal’s new social security Yojana combines 5 old beneficiary schemes
  • World Bank Group approved USD 210 million for strengthening gram panchayats in West Bengal
  • West Bengal to give legal protection to Hilsa Fish
  • 25 children including 13 girls selected for National Bravery Awards

Check Now: Latest Current Affairs

West Bengal General Knowledge Question and Answer

1) Who is known as the founder of Indian Statistical Institute?

a)Prasanta Chandra Mahalanobis
b)Bidhan Chandra Roy
c)Meghnad Saha
d)Jagdish Chandra Bose

Answer: a)

2) India’s first pharmaceutical company Bengal Chemicals and Pharmaceuticals was established by

a)Surendranath Bose
b)Meghnad Saha
c)Satyendra Nath Bose
d)Prafulla Chandra Roy

Answer: d)

3) Who is the first Indian woman to swim the English Channel twice

a)Bula Choudhury
b)rati Saha
c)Poulomi Ghatak
d)Ankita Das

Answer: a)

You Can Also Check: International Current Affairs

4) In which year Left front won the state assembly elections first time ?

a)1980
b)1977
c)1982
d)1987

Answer: b)

5) In which year the Howrah Bridge was opened for public

a)1935
b)1943
c)1945
d)1951

Answer: b)

6) Which of the following bridge is called as Second hooghly bridge ?

a)Nivedita setu
b)Vivenkananda setu
c)Vidyasagar Setu
d)none of these

Answer: c)

7) In which year the construction of Vidyasagar Setu was completed

a)1985
b)1989
c)1990
d)1992

Answer: d)

8) Which Vegetable is produced largely in West Bengal ?

a)Tomatoe
b)Brinjal
c)Potato
d)Carrot

Answer: c)

Check Now: Political Current Affairs

9) Who is the The first Chancellor of Calcutta University

a)Sir James William Colvile
b)Joddu Nath Bose
c)Lord Canning
d)Bankim Chandra Chattopadhyay

Answer: c)

10) Who was the first person from West Bengal to win Bharat Ratna Award

a)Aruna Asaf Ali
b)Ravi Shankar
c)Satyajit Ray
d)Bidhan Chandra Roy

Answer: d)

11) The University of Calcutta was founded in

a)1850
b)1857
c)1890
d)1901

Answer: b)

12) In Which year Cooch behar merged with West Bengal ?

a)1941
b)1950
c)1954
d)1971

Answer: b)

13) The West Bengal Partition took place in which year ?

a)1905
b)1913
c)1909
d)1910

Answer: a)

Get Here: Meetings And Summits Current Affairs

14) Which of the following Corporate headquarters is located in Kolkata ?

a)Britannia Industries
b)ITC Limited
c)Bata India
d)All of these

Answer: d)

15) Which one National Park from West Bengal is also under UNESCO World Heritage Site

a)Neora Valley National Park
b)Buxa Tiger Reserve
c)Sundarbans National Park
d)Singalila National Park

Answer: c)

16) Which nawab transferred capital from Dacca (new Dhaka) to Murshibadab?

a) sarfaraj khan
b) Alvardi khan
c) Siraj-ud-daula
d) Murshid Quli khan

Answer: d)

17)  Which of the following River is Once known as “Sorrow of Bengal”?

a) Ajay
b) Teesta
c) Jaldhaka
d) Damodar

Answer: d)

Check Now: GK Current Affairs

18) Who is first british Governor General of West Bangal?

a) John Adam
b) Warren Hastings
c) John Shore
d) Edward Law

Answer: b)

19) Howmany seats West bengal Contributes to the Rajya sabha ?

a)13
b)16
c)18
d)17

Answer: b)

20) __________   is State flower of West Bengal?

a) Shephali
b) Jasmine
c) Lotus
d) None of these

Answer: a)

Check Now: Railway Current Affairs

If you want to crack any competitive examination conducted by Railway, Bank, SSC, UPSC, PSCs, Universities and Private Organizations, then West Bengal Current Affairs and WB GK Question and Answer will help you to score better marks. Not only for West Bengal competitive examination but also for examination conducted at nation level these Current Affairs will help you to score better.

Candidates may keep touch with our web portal to get latest information time to time. If you have any problem or suggestion regarding information given here, you may please ask in the comment box that is given below. Our team will give solution to your queries as soon as possible. We update this page with latest West Bengal Current Affairs time to time.

Have A Look On Below Given Section

Latest Sports Current Affairs Bihar Current Affairs
Maharashtra Current Affairs Defence Current Affairs
Arunachal Pradesh Current Affairs Delhi Current Affairs
Current Affairs for IBPS Assam Current Affairs
Rajasthan GK & Current Affairs Uttar Pradesh Current Affairs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *