JIPMER MBBS Mock Test 2018 Biology, Chemistry, Physics Online Practice

By medical1 March 9, 2018 10:43

JIPMER MBBS Mock Test 2018

Those who are preparing for MBBS exam can seek help form JIPMER MBBS Mock Test 2018 which will surely help in preparation. Candidates must take help form JIPMER MBBS 2018 mock test to qualify the JIPMER entrance Exam with good scores.

You must practice mock test for JIPMER MBBS on daily basis. Well, the Jawaharlal Institute of Postgraduate Medical Education & Research is going to conduct the MBBS entrance test on 03-06-2018.

So, all those exam aspirants are suggested to check the JIPMER mbbs mock test 2018 for English and JIPMER mbbs mock test 2018 for biology, chemistry, and physics. We have provided the JIPMER online mock test for MBBS exam on the page below for best guidance of the candidates.

Through JIPMER online mock test 2018, you will be able to get a good idea regarding the questions asked in the JIPMER exam. For more details about JIPMER MBBS Mock Test 2018, check the page designed by team of indguru.com.


JIPMER MBBS Mock Test 2018

Question 1: Ordinary table salt is sodium chloride. What is baking soda?

  1. Potassium chloride
  2. Potassium carbonate
  3. Potassium hydroxide
  4. Sodium bicarbonate

Answer: 4

Question 2: Large transformers, when used for some time, become very hot and are cooled by circulating oil. The heating of the transformer is due to

  1. the heating effect of current alone
  2. hysteresis loss alone
  3. both the heating effect of current and hysteresis loss
  4. intense sunlight at noon

Answer: 2

Question 3: Pine, fir, spruce, cedar, larch and cypress are the famous timber-yielding plants of which several also occur widely in the hilly regions of India. All these belong to

  1. angiosperms
  2. gymnosperms
  3. monocotyledons
  4. dicotyledons

Answer: 2

Question 4: The absorption of ink by blotting paper involves

  1. viscosity of ink
  2. capillary action phenomenon
  3. diffusion of ink through the blotting
  4. siphon action

Answer: 2

Question 5: The nucleus of an atom consists of

  1. electrons and neutrons
  2. electrons and protons
  3. protons and neutrons
  4. All of the above

Answer: 2

Question 6: The metal used to recover copper from a solution of copper sulphate is

  1. Na
  2. Ag
  3. Hg
  4. Fe

Answer: 4

Question 7: Pointing to a photograph of a boy Suresh said, “He is the son of the only son of my mother.” How is Suresh related to that boy?

  1. Brother
  2. Uncle
  3. Cousin
  4. Father

Answer: 4

Question 8: The year 1900 AD is highly significant for geneticists due to

  1. discovery of genes
  2. principle of linkage
  3. chromosome theory of heredity
  4. rediscovery of Mendelism

Answer: 4

Question 9: A black body has a wavelength of k at temperature 2000 K. Its corresponding wavelength at temperature 3000 K will be

  1. 2λ/3
  2. 3λ/2
  3. 4λ/9
  4. 9λ/4

Answer: 2

Question 10: In 0.2 s, the current in a coil increases from 2.0 A to 3.0 A. If inductance of coil is 60 mH, then induced current in external resistance
of 3 Ω will be

  1. 1 A
  2. 0.5 A
  3. 0.2 A
  4. A

Answer: 3

Question 11: The number of d-electrons in Fe2+ (Z = 26) is not equal to that of

  1. p-electrons in Ne(Z = 10)
  2. s-electrons in Mg(Z = 12)
  3. d-electrons in Fe(Z = 26)
  4. p-electrons in CI(Z = 17)

Answer: 4

Question 12: The currency notes are printed in  

  1. New Delhi 
  2. Nasik 
  3. Nagpur 
  4. Bombay

Answer: 2

Question 13: Mica is available abundantly in  

  1. Bihar 
  2. Haryana 
  3. Karnataka 
  4. Rajasthan

Answer: 1

Question 14: Chief Justice of the Supreme Court can hold office until the age of  

  1. 58 
  2. 60 
  3. 65 
  4. 62

Answer: 3

Question 15: The Election Commission can be removed by  

  1. The President 
  2. The Parliament 
  3. Home Minister 
  4. Prime Minister

Answer: 2

Question 16: Which one of the following glasses is used in bullet proof screens?  

  1. Soda glass 
  2. Pyrex glasss 
  3. Jena glass 
  4. Reinforced glass

Answer: 4

Question 17: The state which leads in agricultural production is  

  1. Haryana 
  2. Punjab 
  3. Karnataka 
  4. Tamil Nadu

Answer: 2

Question 18: Q. As a teacher, select the best option to ensure your effective presence in the classroom – 

  1. Use of peer command 
  2. Making aggressive statements 
  3. Adoption of well-established posture 
  4. Being authoritarian

Answer: 3

Question 19: What are the barriers to effective communication? 

  1. Moralising, being judgemental and comments of consolation 
  2. Dialogue, summary and self-review 
  3. Use of simple words, cool reaction and defensive attitude 
  4. Personal statements, eye contact and simple narration

Answer: 1

Question 20: In qualitative research paradigm, which of the following features may be considered critical? 

  1. Data collection with standardised research tools 
  2. Sampling design with probability sample techniques 
  3. Data collection with bottom up empirical evidences 
  4. Data gathering to take place with top-down systematic evidence

Answer: 3


Click here to check JIPMER official link


JIPMER Mock Test Online

Candidates can download the JIPMER free online mock test through the above stated official links. It will not only boost your confidence for the exam preparation, but good rate of accuracy and speed will also enhanced.

Related Links :

Current Available Medical Jobs 2018

Post DateOrganisation NameName Of Post Educational QualificationLast Date To ApplyComplete Information
20/03/2018Northeast Frontier Railway 2018-19Medical Practitioner.MBBS / Post Graduate29/03/2018More Details
20/03/2018AIIMS Patna 2018-19Senior ResidentPost Graduate / MS03/04/2018More Details
20/03/2018AIIMS Bhopal 2018-19Tutor /Demonstrator & OtherMBBS / Post Graduate / MD / MS / Ph.D.06/04/2018More Details
20/03/2018AIIMS Delhi 2018-19DEO/ Steno/ JRF/ Scientist-D & OtherMBBS / Post Graduate / M.Sc / M.tech / Graduate / 12th15/04/2018More Details
20/03/2018AIIMS Bhubaneswar 2018-19Senior ResidentMD / DM07/04/2018More Details
19/03/2018AFMC Application Form 2018-19SSC OfficerMBBS Degree / PG Diploma / PG Degree26/04/2018More Details
19/03/2018AIIMS Jodhpur 2018-19Senior ResidentMD10/04/2018More Details
19/03/2018OPSC 2018-19Dental SurgeonBachelors Degree in Dental Surgery07/04/2018More Details
17/03/2018AIIMS Rae Bareli 2018-19Staff Nurse & Others12th Pass / Graduate / B.Sc. Nursing26/03/2018More Details
13/03/2018BHEL through CLAT 2018-19Law OfficerBL or LLB02/05/2018More Details
13/03/2018AIIMS Delhi 2018-19DEO / LAB Technician12th class / Graduate / Diploma in Medical06/04/2018More Details
12/03/2018Goa PSC 2018-19MO / LecturerPost graduate degree / Doctorate of Medicine / Master of Chirurgiae23/03/2018More Details
10/03/2018AIIMS Jodhpur 2018-19Nursing Officer / SuperintendentB.Sc Nursing / Diploma in Nursing / Msc in Nursing14/04/2018More Details
07/03/2018ESIC Delhi 2018-19Professor / Assistant ProfessorMD / MS / Post graduate / PHD02/04/2018More Details
06/03/2018AIIMS Bhopal 2018-19Deputy Medical Superintendent / Public Relation Officer / Accounts Officer / Law Officer / Senior DieticianMD / MS / Post Graduation / Journalism / Mass Communication / B.com / Degee in Law / M.Sc01/04/2018More Details
27/02/2018AIIMS Rishikesh 2018-19Group A (Faculty) postsMBBS / BDS / MD / MS / MDS30/04/2018More Details

Note: So, that’s all about JIPMER MBBS Mock Test 2018, you may check the above given stated details for better exam preparation.

By medical1 March 9, 2018 10:43
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment
View comments

Write a comment