Railway Current Affairs 2018 Latest News/Updates, GK Question & Answers

railway
By railway March 6, 2018 18:15

Railway Current Affairs 2018

Want to get latest updates and happenings regarding Indian railways, well Railway Current Affairs 2018 details have been presented here. Through Railway news/updates, candidates will be able to stay updated with all latest news that will help to crack the competitive exams in railway.

Moreover, railway GK questions & answers will let you know about the types of questions being asked in the various recruitment exams of railway department. If you want to get good scores in exam, so you need to go through the Latest Indian Railway Current Affairs.

Candidates will get a good idea regarding the types of questions asked in exam through Indian Railways GK Current Affairs 2018. You may check the page designed by team of indguru.com for attaining more details about Railway Current Affairs 2018

Railway Current Affairs 2018

Railway Current Affairs highlights 2018

  • Indian Railways installs Asia’s largest Solid State Interlocking system in West Bengal.
  • Service charge exemption on train e-tickets extended till March 2018
  • Indian Railways to work with ISRO to devise safety mechanisms for rail network
  • Government announces key Decisions for transforming Indian Railway
  • Government unveils first phase of Station Redevelopment Programme
  • Finance Ministry to aid Rashtriya Rail Sanraksha Kosh for rail safety
  • Railway Minister Pawan Kumar Bansal has not raised passenger fares in his Rail Budget, despite emphasising on the big losses the Railways is making, pegged at 24,500 crore for this year.
  • SRIJAN idea competition for 635 Stations Development launched at MyGov portal.
  • Indian Railways to set up Coach Factory in Marathwada, Maharashtra.
  • Indian Railways signs first EPC contract with L&T to speed up electrification.
  • act Box: ISRO’s Satellite-based chips for Unmanned Rail Crossings…
  • Ministry of Railways launches Mission Retro-Fitment…
  • Free Wi-Fi facility inaugurated at 28 Railway Stations.
  • India’s first-ever broad gauge air-conditioned AC EMU suburban train flagged off in Mumbai.

Check Here : Employment News This Week

Railway GK Question & Answers

Question 1: When was the nationalization of Indian Railways done?

  1. 1952
  2. 1950
  3. 1951
  4. 1954

Answer: 2

Question 2: Which train in India has the longest route length?

  1. Howrah – Jammu Tawi Himgiri Express
  2. Kanyakumari – Jammu Tawi Himsagar Express
  3. Kanyakumari – Dibrugarh Vivek Express
  4. Guwahati-Thiruvanthapuram Express

Answer: 3

Question 3: Where is the Railway Staff College located?

  1. Pune
  2. Delhi
  3. Vadodara
  4. Allahabad

Answer: 3

Question 4: Railway misniter of Indian railways

  1. Manohar Parrika
  2. Nirmala Sitharaman
  3. Piyush Goyal
  4. Ravi Shankar Prasad

Answer: 3

Question 5: Where is the extreme north of India a railway station?

  1. Jammutavi
  2. Amritsar
  3. Pathancoat
  4. Guwahat

Answer: 1

Read Now : Indian Railway Break All Job Records Worldwide

Question 6: How many crores did Central Government sanctions more than under PMGSY for Arunachal Pradesh?

  1. 700
  2. 650
  3. 850
  4. 950

Answer: 1

Question 7: First Indian train was started?

  1. Kolkata to Mumbai
  2. Thane to Lucknow
  3. Mumbai to Thane
  4. Mumbai to New Delhi

Answer: 3

Question 8: Which union minister Releases ‘India-2018’ Book recently ?

  1. Shri Smriti Irani
  2. Shri Sushma Swaraj
  3. Shri Nitin Gadkari
  4. Shri Vivek Sharma

Answer: 1

Question 9: When was the first train in Indian started?

  1. 1858
  2. 1856
  3. 1855
  4. 1853

Answer: 4

Question 10: Railway Staff College is situated at

  1. Vadodara
  2. Chennai
  3. Secundrabad
  4. Bangalore

Answer: 1

Question 11: At which of the following place Diesel Component Works is established ?

  1. Jamshedpur
  2. Patiala
  3. Perambur
  4. Warangal

Answer: 2

Question 12:_______Zone is the largest in Indian Railways ?

  1. Central Railway
  2. Northern Railway
  3. Eastern Railway
  4. Western Railway

Answer: 3

Question 13: The railway station situated in the extreme south is

  1. Chennai
  2. Cochin
  3. Kanyakumari
  4. Trivandrum

Answer: 3

Question 14: A platform surrounded by rail lines from all the four sides, is called

  1. dock platform
  2. passenger platform
  3. island platform
  4. goods platform

Answer: 3

Question 15: Railway Staff College is situated at

  1. Mumbai
  2. Secundrabad
  3. Ahmedabad
  4. Vadodara

Answer: 4

Question 16: The state which has the largest number of sugar mills in India is

  1. Bihar
  2. Haryana
  3. Punjab
  4. Uttar Pradesh

Answer: 2

Question 17: First Indian train was started?

  1. From Calcutta to Delhi
  2. From Mumbai to Thane
  3. From Mumbai to Surat
  4. From Mumbai to Madras

Answer: 2

Question 18: Which year is declared as “Year of Rail Users” by the Indian Railways ?

  1. 2000
  2. 1995
  3. 1996
  4. 1977

Answer: 2

Question 19: Which is the fastest train in India?

  1. Rajdhani Express.
  2. Shatabdi Express.
  3. Duronto Express.
  4. Tejas

Answer: 4

Question 20: Railway Staff College is situated at?

  1. Bangalore
  2. Secundrabad
  3. Chennai
  4. Vadodara

Answer: 4

 

Click Here To Check Railway Current Affairs Question And Answer

Click here to check Indian railways official link

 

About Indian Railways

The Indian Railways begins from April 16, 1853 and the Headquarters of Indian Railway is located in New Delhi, India and Indian Railway is one of biggest world’s railway networks which is respected and accepted by the rest world.

 Indian Railways is divided into 4 zones – Northern Railways, Southern Railways Eastern Railways, and Western Railways and it has around 1.3 million of staff devoted to sharpen the quality and workings of Indian Railways. Indian Railways conducts recruitment exam every year for the purpose of hiring qualified and hard working candidates.

Read Here : Big Changes in Indian Railway Recruitment Process

Current Available Railway Jobs 2018

Post DateOrganisation NameName Of Post Educational QualificationLast Date To ApplyComplete Information
07/04/2018Western Railway 2018-19TC / Clerks / SSE / JE / CA / TechPost Graduate / Graduate / Diploma / !2th / 10th18/04/2018More Details
04/04/2018East Coast Railway 2018-19Tech-IIIRetired Railway Employee21/04/2018More Details
31/03/2018Northern Railway 2018-19Station Master / Clerks10th / 12th14/05/2018More Details
30/03/2018IRCON 2018-19JE / Manager / AGM / DGMDiploma / BSc / BTech27/04/2018More Details
29/03/2018Southern Railway 2018-19Apprentice / Jr Clerk10th / 12th / ITI23/04/2018More Details
23/03/2018Konkan Railway 2018-19TechnicianMatriculation / SSLC plus ITI22/04/2018More Details
19/03/2018RPF Constable 2018-19Constable10th / 12th Pass-More Details
16/03/2018Northern Railway 2018-19Facilitator12th and graduationFirst Come First BasisMore Details
13/03/2018Central Railway 2018-19JTBS10th / 12th pass-More Details
06/03/2018RRB SSE 2018-19Section EngineerB.E./ B.TechJuly 2018More Details

Note: So, that’s all about railway current affairs 2018, Aspirants may keep touch with us to get latest updates time to time. If you have any query regarding information given here, please ask in comment box that is given below. We will try to solve your queries as soon as possible.

railway
By railway March 6, 2018 18:15
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment
View comments

Write a comment

<