SSC Stenographer Previous Year Paper| Download PDF Steno Question Papers

sscupdates
By sscupdates June 3, 2017 17:50

SSC Stenographer Previous Year Paper

Staff Selection Commission will hold Computer Based Limited Departmental Competitive Examination for selection to Stenographer Posts. Applicants who are planning to prepare for Exam may get SSC Stenographer Previous Year Paper from this page. You may also download SSC Stenographer Question Papers PDF from official site through online mode. This Commission is going to conduct Computer Based Limited Departmental Competitive Examination on 30-07-2017 at Delhi, Allahabad, Mumbai, Banglaore, Kolkata, Guwahati, Chennai, Chandigarh and Raipur.

There are many benefits with the reference of SSC Steno Previous Year Paper. Download the SSC Stenographer Grade C Previous Year Paper free from the below links of this page. With the help of this SSC Stenographer Model Paper, the candidates can know their weak & strong topics, so that they can work on the weak topics & sections and make them strong. You may go through this page that is well prepared by the team of indguru.com to get complete information about SSC Stenographer Previous Year Question Paper.

SSC Stenographer Previous Year Paper PDF

Upkar’s SSC Stenographer Previous Papers in English Download PDF
Upkar’s SSC Stenographer Previous Papers in Hindi Download PDF
Sanjeev Joon Stenographers Grade C and Grade D Examination Download PDF


SSC Stenographer Previous Year Paper With Answers

General Awareness Questions & Answers

Question 1: Which of the following cities is known as Electronic City of India ?

  1. Mumbai
  2. Hyderabad
  3. Bangalore
  4. Gurgaon

Answer: 3

Question 2: Where is the National Remote Sensing Agency situated ?

  1. Bangalore
  2. Dehradun
  3. Shadnagar
  4. Chennai

Answer: 3

Question 3: Ashok Pandit is known for his outstanding performance in which of the following?

  1. Swimming
  2. Wrestling
  3. Shooting
  4. Kabaddi

Answer: 3

Question 4: Which of the following is Greenhouse gas?

  1. Carbon Monoxide
  2. Carbon Dioxide
  3. Sulphur dioxide
  4. Oxygen

Answer: 2

Check Here: SSC Stenographer Recruitment

Question 5: The foundation day of United Nations is celebrated on

  1. 22 October, 1944
  2. 24 October, 1944
  3. 22 October, 1945
  4. 24 October, 1945

Answer: 4

Question 6: AIDS is caused due to

  1. Bacteria
  2. Virus
  3. Fungus
  4. None of the above

Answer: 2

Question 7: Who is called the father of the computer?

  1. Charles Babbage
  2. Steve Jobs
  3. Bill Gates
  4. Mark Zuckerberg

Answer: 1

Question 8: Which of the following is known as “Gift of Nile”?

  1. Ethiopia
  2. Egypt
  3. Sudan
  4. South Sudan

Answer: 2

Question 9: ‘White Hall’ is located in

  1. Paris
  2. Sydney
  3. London
  4. New York

Answer: 3

Question 10: Which of the follwoing is the Sarala Puraskar awardee?

  1. Hrusikesh Dhall
  2. Hrusikesh Gupta
  3. Hrusikesh Panda
  4. Hrusikesh Sharma

Answer: 3

Check Also: SSC Stenographer Syllabus

Comprehension and writing ability of English Language Questions Answers

I felt the wall of the tunnel shiver. The master alarm squealed through my earphones. Almost simultaneously, Jack yelled down to me that there was a warning light on. Fleeting but spectacular sights snapped into ans out of view, the snow, the shower of debris, the moon, looming close and big, the dazzling sunshine for once unfiltered by layers of air. The last twelve hours before re-entry were particular bone-chilling. During this period, I had to go up in to command module. Even after the fiery re-entry splashing down in 81o water in south pacific, we could still see our frosty breath inside the command module.

Question 11: The word ‘Command Module’ used twice in the given passage indicates perhaps that it deals with

  1. an alarming journey
  2. a commanding situation
  3. a journey into outer space
  4. a frightful battle.

Answer: 3

Question 12: Which one of the following reasons would one consider as more as possible for the warning lights to be on?

  1. There was a shower of debris
  2. Jack was yelling
  3. A catastrophe was imminent
  4. The moon was looming close and big

Answer: 3

Question 13: The statement that the dazzling sunshine was “for once unfiltered by layers of air” means

  1. that the sun was very hot
  2. that there was no strong wind
  3. that the air was unpolluted
  4. none of above

Answer: 4

Question 14: Laws of nature differ from man-made laws because

  1. the former state facts of Nature
  2. they must be obeyed
  3. they are natural
  4. unlike human laws, they are systematic

Answer: 1

Must Read – How to Crack any Government Exam

Laws of nature are not commands but statements of acts. The use of the word “law” in this context is rather unfortunate. It would be better to speak of uniformities in nature. This would do away with the elementary fallacy that a law implies a law giver. If a piece of matter does not obey a law of nature it is punished. On the contrary, we say that the law has been incorrectly started.

Question 15:  If a piece of matter violates nature’s law, it is not punished because

  1. it is not binding to obey it
  2. there is no superior being to enforce the law of nature
  3. it cannot be punished
  4. it simply means that the facts have not been correctly stated by law

Answer: 2

Question 16: Laws of nature differ from man-made laws because

  1. the former state facts of Nature
  2. they must be obeyed
  3. they are natural
  4. unlike human laws, they are systematic

Answer: 1

Question 16: The laws of nature based on observation are

  1. conclusion about the nature of the universe.
  2. true and unfalsifiable.
  3. figments of the observer imagination.
  4. subject to change in the light of new facts

Answer: 4

Read each sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any will be in one part of the sentence. The letter of that part is the answer. If there is no error, the answer is ‘D’. (Ignore the errors of punctuation, if any).

Question 17: (solve as per the direction given above)

  1. We discussed about the problem so thoroughly
  2. on the eve of the examination
  3. that I found it very easy to work it out.
  4. No error

Answer: 1

Question 18: (solve as per the direction given above)

  1. An Indian ship
  2. laden with merchandise
  3. got drowned in the Pacific Ocean.
  4. No error

Answer: 2

Read Here – Tips to Reduce Negative Marking in Exams

Question 19: (solve as per the direction given above)

  1. The Indian radio
  2. which was previously controlled by the British rulers
  3. is free now from the narrow vested interests.
  4. No error

Answer: 3

Question 20: CORPULENT

  1. Lean
  2. Gaunt
  3. Emaciated
  4. Obese

Answer: 4

You May Read This: How to Study without Distractions

SSC Stenographer Sample Paper Details

Question Paper of SSC Stenographer assists the applicants to prepare for Stenographer Exam. Staff Selection Commission Stenographer Model Paper will give an idea to the willing applicants as how to prepare for upcoming examination as they carry similar questions as the actual exam. Solving the SSC Stenographer Exam Papers, applicants will get an idea about multiple type questions that will be asked in written examination from all section – General Intelligence & Reasoning, General Awareness, English Language and Comprehension of the exam. The Sample Papers of SSC Stenographer will improve the problem solving skills of applicants and assists them in mastering the art of time-management. There will also be negative marking of 0.25 marks for each wrong answer.

Note

Applicants can download the SSC Stenographer Previous Year Paper through Official Website. You may join us Facebook and Google Plus to get latest information concerning SSC Stenographer Previous Year Paper on your mail box. If you have any query regarding SSC Stenographer Previous Year Paper or you want to give any suggestion you may ask in comment box. We will try to solve your problem as soon as possible. You may add this page as bookmarks by pressing Ctrl+D option to get latest updates.

Have a Look On Below Section

SSC One Time Registration SSC Calendar
SSC Admit Card SSC Stenographer Admit Card
SSC Stenographer Result Staff Selection Commission Vacancies
sscupdates
By sscupdates June 3, 2017 17:50
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment
View comments

Write a comment

<