CTET Question Paper 2018 Solved Last 5 Years/Previous Year (Feb/Sep) Question Papers with Answers PDF in Hindi

teaching
By teaching September 23, 2017 15:28

CTET Question Paper

To get a teaching job in Central Government School, aspirants have to qualify the CTET Exam. In order to familiar with the questions which will be asked, paper structure, marking scheme etc. applicants are advised to solve CTET Question Paper. For the ease of applying candidates we are providing direct link for CTET Previous Year Question Paper With Answers. By using the link as stated below you can get CTET Solved Question Paper Last 5 years from the single page. Candidates are advised to solve at least 4 to 5 CTET Model Question Paper every day. Aspirants can also download CTET Old Question Paper via online mode. Applicants can get CTET Question Paper With Answer In Hindi Medium also.

Central Teacher Eligibility Test (CTET) conducts CTET Exam twice in a year in the month of February and September. With the purpose to appoint best candidates for vacant posts of teachers in government and private colleges for Class I to V and Class VI to VIII, the CTET Paper-I and Paper-II organizes respectively. A huge number of applicants gives CTET exam to become a teacher. So, if you are also preparing for CTET Examination then you must practice CTET Question Paper 2018 With Answers. Candidates can also avail CTET Question Paper With Answer Key via official website. To download CTET Question Paper PDF directly you need to scroll this web page which is well created by the team of indguru.com

CTET Last 5 Years Questions Papers

To score good marks in the examination, contenders can practice CTET Exam Model Question Paper. CTET Previous Year Solved Question Paper not only help you know the paper pattern but also help you to increase your speed of solving questions. If you are searching for CTET Question Paper 2018 PDF then you can download CTET Question Paper With Answers here.

Candidates can also go through the official website to get Previous Year Question Paper Of CTET and also know more information about the latest and upcoming notification published on the official website. CTET 2018 Question Paper will be objective type and have no negative marking. To get CTET Solved Question Paper you can go through the table as stated below.

CTET Model Question Paper With Answer Question Paper Of CTET CTET Question Paper With Answer

June-2011

CTET Question Paper 2011 With Answers In Hindi- June Paper – 1 Download PDF
Previous Question Paper Of CTET Paper – 2 Download PDF

JAN-2012

CTET Question Paper 2012 Paper – 1 Download PDF
CTET Solved Question Paper 2012 In Hindi Medium Paper – 2 Download PDF

MAY-2012

CTET Question Paper In Hindi Paper – 1 Download PDF
CTET Question Paper 2018 In Hindi Paper – 2 Download PDF

NOV-2012

CTET Question Paper In Hindi Medium Paper – 1 Download PDF
Paper – 2 Download PDF

JULY 2013

CTET Question Paper In Hindi Pdf Paper – 1 Download PDF
CTET Question Paper Of Social Science Paper – 2 Download PDF

FEB 2014

CTET Question Paper 2014 With Answers In Hindi Paper – 1 Download PDF
CTET Previous Year Question Paper With Answer Key Paper – 2 Download PDF

SEPT 2014

CTET Question Paper 2018 September Paper – 1 Download PDF
Paper – 2 Download PDF

FEB-2015

CTET Question Paper Feb Paper – 1 Download PDF
CTET Feb 2018 Question Paper Paper – 2 Download PDF

SEP 2015

CTET Sept Question Paper Paper – 1 Download PDF
Paper – 2 Download PDF

FEB-2016

CTET Previous Year Question Paper With Answers In Hindi Paper – 1 Download PDF
Paper – 2 Download PDF

MAY-2016

CTET Question Paper

 

Paper – 1 Download PDF
Paper – 2 Download PDF

SEP-2016

CTET Previous Year Question Paper With Answers In Hindi Pdf Paper – 1 Download PDF
Paper – 2 Download PDF

 CTET Previous Year Questions with Answers

#Ques1: The sum of ages of 5 children born at the intervals of 3 years each is 50 years. What is the age of the youngest child?

  1. 4 years
  2. 8 years
  3. 10 years
  4. None of these

Answer: A

#Ques2: A father said to his son, “I was as old as you are at the present at the time of your birth”. If the father’s age is 38 years now, the son’s age five years back was:

  1. 14 years
  2. 19 years
  3. 33 years
  4. 38 years

Answer: A

#Ques3: CANNY

  1. Obstinate
  2. Handsome
  3. Clever
  4. Stout

Answer: C

#Ques4: There are not many men who are so famous that they are frequently referred to by their short names only

  1. initials
  2. signatures
  3. pictures
  4. middle names

Read Now: Preparation Tips For Written Exams

Answer: A

#Ques5: He is too important for tolerating any delay.

  1. to tolerate
  2. to tolerating
  3. at tolerating
  4. with tolerating

Answer: A

#Ques6: The study of ancient societies

  1. Anthropology
  2. Archaeology
  3. History
  4. Ethnology

Answer: B

#Ques7: A, B, C subscribe Rs. 50,000 for a business. A subscribes Rs. 4000 more than B and B Rs. 5000 more than C. Out of a total profit of Rs. 35,000, A receives:

  1. Rs. 8400
  2. Rs. 11,900
  3. Rs. 13,600
  4. Rs. 14,700

Answer: D

#Ques8: If a person walks at 14 km/hr instead of 10 km/hr, he would have walked 20 km more. The actual distance travelled by him is:

  1. 50 km
  2. 56 km
  3. 70 km
  4. 80 km

Answer: A

#Ques9: Since the beginning of history

P: have managed to catch

Q: the Eskimos and Red Indians

R: by a very difficulty method

S: a few specimens of this aquatic animal

The Proper sequence should be:

  1. QRPS
  2. SQPR
  3. SQRP
  4. QPSR

Answer: D

#Ques10: State in which the few govern the many

  1. Monarchy
  2. Oligarchy
  3. Plutocracy
  4. Autocracy

Answer: B

Check Also: Latest Teaching Jobs

#Ques11: A, B and C can do a piece of work in 20, 30 and 60 days respectively. In how many days can A do the work if he is assisted by B and C on every third day?

  1. 12 days
  2. 15 days
  3. 16 days
  4. 18 days

Answer: B

#Ques12: A alone can do a piece of work in 6 days and B alone in 8 days. A and B undertook to do it for Rs. 3200. With the help of C, they completed the work in 3 days. How much is to be paid to C?

  1. Rs. 375
  2. Rs. 400
  3. Rs. 600
  4. Rs. 800

Answer: B

#Ques13: A alone can do a piece of work in 6 days and B alone in 8 days. A and B undertook to do it for Rs. 3200. With the help of C, they completed the work in 3 days. How much is to be paid to C?

  1. Rs. 375
  2. Rs. 400
  3. Rs. 600
  4. Rs. 800

Answer: B

#Ques14: A style in which a writer makes a display of his knowledge

  1. Pedantic
  2. Verbose
  3. Pompous
  4. Ornate

Answer: A

#Ques15: A teacher wants the gifted children of her ‘class to achieve their potential. Which of the following should she not do to achieve her objective?

  1. Teach them to enjoy non-academic activities
  2. Teach them to manage stress
  3. Segregate them from their peers for special attention
  4. Challenge them to enhance their creativity

Answer: C

#Ques16: the main purpose of assessment should be

  1. to point out the errors of the learners
  2. to measure the achievement of learners
  3. to decide if a student should be promoted to the next class
  4. to diagnose and remedy gaps in learning

Answer: C

#Ques17: According to Piaget, at which of the following stages does a child begin, to think logically about abstract propositions?

  1. Concrete operational stage (07 – 11 years)
  2. Formal operational stage (11 years and up)
  3. Sensori-motor stage (Birth – 02 years)
  4. Pre-operational stage (02 – 07 years)

Answer: C

#Ques18: Which of the following is used in pencils?

  1. Graphite
  2. Silicon
  3. Charcoal
  4. Phosphorous

Answer: A

#Ques19: Which of the following metals forms an amalgam with other metals?

  1. Tin
  2. Mercury
  3. Lead
  4. Zinc

Answer: B

#Ques20: The property of a substance to absorb moisture from the air on exposure is called

  1. osmosis
  2. deliquescence
  3. efflorescence
  4. desiccation

Answer: B

Want to Know? How to Study without Distractions

CTET Exam Pattern

Along with other study material, Central Teachers Eligibility Test also plays a vital role to crack any CTET Exam. Applicants are informed that the CTET Examination is divided in two parts that is Paper-I and Paper-II. The Paper-I conducts for Class I to V Teachers and Paper-II conducts for Class VI to VIII. So here we are providing paper wise exam patter. Have a look!!

CTET Exam Pattern for Paper-I

  • In this exam total 150 questions will be asked.
  • Multiple Choice Type Questions will be asked.
  • Each question carries 1 mark.
  • Questions are asked from different subjects listed as given below.
  • Total 2.30 hrs will be allotted to the candidates.
Subjects No. of Questions Marks
Child Development and Pedagogy 30 MCQs 30
Language I 30 MCQs 30
Language II 30 MCQs 30
Mathematics 30 MCQs 30
Environmental Studies 30 MCQs 30
Total 150 questions 150

CTET Exam Pattern for Paper-II

  • CTET Paper-2 contains total 150 question.
  • All Multiple Choice Questions will be asked.
  • Applicants need to prepare subject such as CDP or Child Development and Pedagogy, Language I, Language II, Mathematics and Science.
  • Time duration of paper is 2.30 hrs.
Subjects No. of Questions Marks
Child Development and Pedagogy (compulsory) 30 MCQs 30
Language I (compulsory) 30 MCQs 30
Language II (compulsory) 30 MCQs 30
For Mathematics and Science teacher 60 MCQs 60
For Social Science teacher: 60 MCQs 60
For any other teacher – either (a) or (b)
Total 150 questions 150

Check Here: Latest TET Details

How to Download CTET Previous Year Question Paper?

Applicants who want to download CTET Previous Year Question Paper With Answers In English Pdf via official website can go through the simple steps as stated below for your ease.

Step1: In the first step to download CTET Solved Question Paper 2018, candidates are required to log on the Central Board Of Secondary Education Official Website that is ctet.nic.in

Step2: Once you will reach on home page candidates are required to select “Previous Year Question Paper” link as available at the left side.

Step3: This link will take you to the next page here can download CTET Last 5 Years Papers.

Step4: Contenders can download CTET 2018 Question Paper in PDF format.

Step5: At end, you can also take the print out of CTET Previous Question Paper.

CTET Question Paper>> Get Here

Official Link for CTET Question Paper

Essential Note

In order to collect more details regarding CTET Question Paper, candidates can go through the Official Link. For obtaining upcoming information related to CTET Question Paper 2018 you can bookmark this web portal by pressing ctrl+d.

teaching
By teaching September 23, 2017 15:28
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment
View comments

Write a comment

<