NDA Previous Year Question Paper | with Solution pdf Download 2016 | 2015 | 2014 Model Papers with Answers

upsc
By upsc May 14, 2017 15:00

NDA Previous Year Question Paper

All the aspirants who are preparing for NDA Examination must feel fortunate to know that we have come up here with latest information regarding the NDA Previous Year Question Paper. Candidates who are seeking for Defence Jobs in India are dedicatedly preparing for the examination to get admission into National Defence Academy Examination. Candidates must be looking for NDA Model Papers with Solution to prepare well for the examination; they are advised to go through the exam pattern also. 

Through this page candidates can find the list of NDA Previous Year Model Papers with Answers for the years 2016 | 2015 | 2014. Authorities have published the direct links to download NDA Previous Year Question Paper with Solution. So to fetch details about all the essential study material you are required to read carefully complete post.

With the help of previous year question paper candidates can practice in advance and can get idea about the exam pattern. Our expertise and hardworking team members of indguru.com has well structured all the required details in this concern, you may scroll down the page and read the NDA questions with Solutions to analyze the scheme of exam. So Have a Glance!!!

NDA Previous Year Question Paper

NDA Question Paper 2016

Mathematics Press here
General Abilty Test Press here

NDA Question Paper 2015

Mathematics Press here
General Ability Test Press here

NDA Question Paper 2014

Mathematics Press here
General Abilty Test Press here

Participants of National Defence Academy Examination can get here direct link for the previous year question papers. To help aspirants in their preparation, here we have provided here important question and answers on the below section of this page.

Candidates who are going to write the written Examination on scheduled date and have completed the preparation, they are advised to have a look on these previous year question papers to check whether they have covered all the topics are not. Practice more number of question papers to enhance time management in the Examination.

NDA Question with Answers

Question 1: The population of a town was 20,000 in 1944. It decreased by 10 percent during 1944 – 1954 but increased by 20 percent during 1954 –1964. What was the population like in 1964?

  1. 24, 600
  2. 22,000
  3. 20,800
  4. 21,600

Answer:  4

Question 2: The period of 2 sin x cos x is

  1. 4 pi 2
  2. 2 pi
  3. 4 pi
  4. pi

Answer:  4

Check Now: UPSC NDA Syllabus

Question 3: Panchayathi Raj instructions came into effect with the amendment of the constitution

  1. 70th
  2. 73rd
  3. 76th
  4. 79th

Answer:  2

Question 4: Who was the first speaker of Lok Sabha?

  1. Sivaraj Patel
  2. Jagjeevan Ram
  3. Lal Bahdur Shasthri
  4. V Mavlankar

Answer:  4

Question 5: Meenamatha disease is related with

  1. Cadmium
  2. Mercury
  3. Lead
  4. Iron

Answer:  2

Question 6: A train running at the speed of 60 km/hr crosses a pole in 9 seconds. What is the length of the train?

  1. 120 metres
  2. 180 metres
  3. 324 metres
  4. 150 metres

Answer:  4

Question 7: The length of the bridge, which a train 130 metres long and travelling at 45 km/hr can cross in 30 seconds, is:

  1. 200 m
  2. 225 m
  3. 245 m
  4. 250 m

Answer: 3

Question 8: A train passes a station platform in 36 seconds and a man standing on the platform in 20 seconds. If the speed of the train is 54 km/hr, what is the length of the platform?

  1. 120 m
  2. 240 m
  3. 300 m
  4. None of these

Answer:  2

You May Read This- How to Study without Distractions

Question 9: The absorption of ink by blotting paper involves

  1. viscosity of ink
  2. capillary action phenomenon
  3. diffusion of ink through the blotting
  4. siphon action

Answer: 2

Question 10: Nuclear sizes are expressed in a unit named

  1. Fermi
  2. angstrom
  3. newton
  4. tesla

Answer: 1

Question 11. Which Boolean algebra property allows us to group operands in an expression in any order without affecting the results of the operation [for example, A + B = B + A]?

  1. associative
  2. commutative
  3. Boolean
  4. distributive

Answer: 2

Question 12. Light from the Sun reaches us in nearly

  1. 2 minutes
  2. 4 minutes
  3. 8 minutes
  4. 16 minutes

Answer: 3

Question 13. Nuclear sizes are expressed in a unit named

  1. Fermi
  2. angstrom
  3. newton
  4. tesla

Answer: 1

Question 14. The minimum age of the voter in India is

  1. 15 years
  2. 18 years
  3. 21 years
  4. 25 years

Answer: 2

Question 15. Siphon will fail to work if:

  1. the densities of the liquid in the two vessels are equal
  2. the level of the liquid in the two vessels are at the same height
  3. both its limbs are of unequal length
  4. the temperature of the liquids in the two vessels are the same

Answer: 2

Must Read – How to Crack any Government Exam

Question 16. The systematic reduction of logic circuits is accomplished by:

  1. using Boolean algebra
  2. symbolic reduction
  3. TTL logic
  4. using a truth table

Answer: 1

Question 17. Which of the following expressions is in the sum-of-products (SOP) form?

  1. (A + B)(C + D)
  2. (A)B (CD)
  3. AB (CD)
  4. AB + CD

Answer: 4

Question 18. An AND gate with schematic “bubbles” on its inputs performs the same function as a(n)________ gate.

  1. NOT
  2. OR
  3. NOR
  4. NAND

Answer: 3

Question 19. Pick out the scalar quantity

  1. force
  2. pressure
  3. velocity
  4. acceleration

Answer: 2

Question 20. Metals are good conductors of electricity because

  1. they contain free electrons
  2. the atoms are lightly packed
  3. they have high melting point
  4. All of the above

Answer: 1

Question 21: Sound travels with a different speed in media. In what order does the velocity of sound increase in these media?

  1. Water, iron and air
  2. Iron, air and water
  3. Air, water and iron
  4. Iron, water and air

Answer: 3

Check These Related Links:

Question 22. Two trains 140 m and 160 m long run at the speed of 60 km / hr and 40 km / hr respectively in opposite directions on parallel tracks. The time (in seconds) which they take to cross each other, is:

  1. 9
  2. 6
  3. 10
  4. 8

Answer: 4

Question 23. Two stations A and B are 110 km apart on a straight line. One train starts from A at 7 a.m. and travels towards B at 20 kmph. Another train starts from B at 8 a.m. and travels towards A at a speed of 25 kmph. At what time will they meet?

  1. 9 a.m.
  2. 10 a.m.
  3. 30 a.m.
  4. 11 a.m.

Answer: 2

Question 24. Two ships are sailing in the sea on the two sides of a lighthouse. The angle of elevation of the top of the lighthouse is observed from the ships are 30° and 45° respectively. If the lighthouse is 100 m high, the distance between the two ships is:

  1. 173 m
  2. 200 m
  3. 273 m
  4. 300 m

Answer: 3

Question 25. From a point P on a level ground, the angle of elevation of the top tower is 30º. If the tower is 100 m high, the distance of point P from the foot of the tower is:

  1. 149 m
  2. 156 m
  3. 173 m
  4. 200 m

Answer: 3

Read Here – Tips to Reduce Negative Marking in Exams

National Defence Academy Examination

Union Public Service Commission is the central government organization that hosts various competitive exams, there are various major examination that are been conducted by UPSC in three stages as per the requirements. NDA is joint service academy where the three wings of military forces get training for the duration of one and a half year. After getting training form National Defence Academy the cadets are then moved to their specific institutes at different places for further training.

NDA Examination is held to provide admission to candidates in National Defence Academy. NDA Exam is conducted two times in a year, first in the month of April and second in the month of October. The notification for these exam releases on the official website of the organization that is www.upsc.gov.in, candidates can go through the official web portal to attain complete information about the advertisement.

NDA Exam Pattern
Name of Subject Marks Duration
Mathematics 300 150 minutes
General Ability 600 150 minutes
Total 900 300 minutes (3 hours)


Check Now:

Note:

To acquire more information about National Defence Academy Examination, candidates can visit Official Website of commission.

Dear Applicants!!

You are suggested to stay tuned with our web portal to get regular updates of related Notifications. And if you found this page useful for you than you can bookmark this web page by using a short cut key ctrl+d and access all the important and significant information directly. Candidates can also follow us on facebook and google plus for direct updates on their timeline.

upsc
By upsc May 14, 2017 15:00
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment
View comments

Write a comment

<