IES Previous Year Question Papers | UPSC ESE Old Paper Free Download pdf

upsc
By upsc March 12, 2018 14:45 Updated

IES Previous Year Question Papers

With the aid of IES Previous Year Question Papers, students can easily prepare themselves for the upcoming UPSC IES / ESE Exams. Every year, organization conducts Indian Engineering Services (IES)/Engineering Services Examination (ESE) to recruit the eligible candidates on different profile.   

For better preparation, you all can free download UPSC ESE Old Paper PDF either by visiting to the official website or by hitting the direct links which are provided below. Here along with the PDF links we have provided some question answers through which you can practice well.

The duration of Indian Engineering Services exam is 2 days, one day for two objective type papers & 2nd day for two subjective type papers. Well, for more info, you are required to scroll down the page which is updated by the team members of indguru.com

IES Previous Year Question Papers

 

IES Previous Year Question Papers PDFs

Engineering Services (Main) Examination Download PDF
ESE General Ability Test question Paper Get Here
Civil Engineering Paper – I 2017 Get Here
Civil Engineering Paper – II Get Here
IES Civil Engineering Paper – I of 2016 Get Here
IES Civil Engineering Paper – II of 2016 Get Here
Electrical Engineering Paper – I Get Here
Electrical Engineering Paper – II Get Here
Mechanical Engineering Paper – I Get Here
Mechanical Engineering Paper – II Get Here
Electronics and Telecommunication Engineering Paper – I Get Here
Electronics and Telecommunication Engineering Paper – II Get Here

Check Now : IES 2018 Indian Engineering Services Notification

 

IES Question with Answers

Question1: The friction experienced by a body, when in motion, is known as

  1. rolling friction
  2. dynamic friction
  3. limiting friction
  4. static friction

Answer: Option 2

Question2: Two balls of equal mass and of perfectly elastic material are lying on the floor. One of the ball with velocity v is made to struck the second ball. Both the balls after impact will move with a velocity

  1. v
  2. v/2
  3. v/4
  4. v/8

Answer: Option 2

Question3: The term ‘force’ may be defined as an agent which produces or tends to produce, destroys or tends to destroy motion.

  1. Agree
  2. Disagree

Answer: Option 1

Question4: The ratio of the actual damping coefficient to the critical damping coefficient is called damping factor.

  1. Yes
  2. No

Answer: Option 1

Question5: When a body moves with simple harmonic motion, the product of its periodic time and frequency is equal to

  1. zero
  2. one
  3. π/2
  4. π

Answer: Option 2

Question6: In a vibrating system, if the actual damping coefficient is 40 N/m/s and critical damping coefficient is 420 N/m/s, then logarithmic decrement is equal to

  1. 0.2
  2. 0.4
  3. 0.6
  4. 0.8

Answer: Option 3

Question7: For high speed engines, the cam follower should move with

  1. uniform velocity
  2. simple harmonic motion
  3. uniform acceleration and retardation
  4. cycloidal motion

Answer: Option 4

Question8: In a coupling rod of a locomotive, each of the four pairs is a __________ pair.

  1. sliding
  2. turning
  3. rolling
  4. screw

Answer: Option 2

Question9: A sliding bearing in which the working surfaces are completely separated from each other by lubricant is called zero film bearing.

  1. True
  2. False

Answer: Option 2

Question10: Screws used for power transmission should have

  1. Low efficiency
  2. high efficiency
  3. very fine threads
  4. strong teeth

Answer: Option 2

Question11: The number of rivets in shear shall be equal to the number of rivets in crushing.

  1. Correct
  2. Incorrect

Answer: Option 1

Question12: When bevel gears connect two shafts whose axes intersect at an angle greater than a right angle and one of the bevel gears has a pitch angle of 90°, then they are known as

  1. angular bevel gears
  2. crown bevel gears
  3. internal bevel gears
  4. mitre gears

Answer: Option 2

Question13: The effective length of a compression member of length L held in position and restrained in direction at one end and effectively restrained in direction but not held in position at the other end, is

  1. L
  2. 0.67 L
  3. 0.85 L
  4. 1.5 L
  5. 2 L

Answer: Option 1

Question14: The ratio of shearing stress to shearing strain within elastic limit, is known as

  1. modulus of elasticity
  2. shear modulus of elasticity
  3. bulk modulus of elasticity
  4. tangent modulus of elasticity
  5. all the above.

Answer: Option 2

Question15: For determination of allowable stress in axial compression, Indian Standard Institution has adopted

  1. Euler’s formula
  2. Rankine formula
  3. Engesser formula
  4. Secant formula
  5. Perry Robertson formula

Answer: Option 4

Question16: The method of design of steel framework for greatest rigidity and economy in weight, is known as

  1. simply design
  2. semi-rigid design
  3. fully rigid design
  4. none of these

Answer: Option 3

Question17: If the pitch is 6 cm and rivet value is 4 tonnes, the number of rivets required for a riveted connection carrying an eccentric load of 15 tonnes at a distance of 30 cm from the centre line, is

  1. 6
  2. 8
  3. 10
  4. 12
  5. 15

Answer: Option 2

Question18: In a mortar, the binding material is

  1. cement
  2. sand
  3. surkhi
  4. cinder

Answer: Option 1

Question19: Lacquer paints

  1. are generally applied on structural steel
  2. are less durable as compared to enamel paints
  3. consist of resin and nitro-cellulose
  4. contain alcohol as thinner
  5. all the above

Answer: Option 5

Question20: Wrought iron contains carbon upto

  1. 0.25%
  2. 1.0%
  3. 1.5%
  4. 2%

Answer: Option 1

Read Now : How To Prepare For IES Exam

Click Here To Check UPSC IES Official Link

 

Advantages of IES Question Papers 2018

  • Candidates will get familiar with the UPSC IES exam pattern with regular use of IES question papers.
  • The UPSC IES Question Papers will allow the candidates to have a realistic approach towards the exam.
  • It will help you to work on their time management skills and learn how to solve more questions in less time.
  • You are become able to explain themselves with the number of questions, type of questions, marking scheme, and subject weight age.
  • A regular attempt at the IES Question Paper will let the candidates improve their attempt in the exam.
  • IES Question Paper will help the candidates with the required self analysis as to know how prepared they are and the areas which still need hard work.

 

Steps To Download IES Previous Year Question Papers With Answers

By the following easy steps which are mentioned below, you may download IES Previous Year Question Papers:

Step 1: First of all, contenders are required to visit the official website of organization that is www.upsc.gov.in

Step 2: On the homepage, you need to choose “Examination” section which is shown at the menu bar

Step 3: Then, hit on “previous year question paper” tab from the left side of the opened page.

Step 4: After that, you have to choose the respective year for which you want Indian Engineering Services Exam Previous Year Papers.

Step 5: Now, choose the most suitable links of IES exam papers PDF and within a minute IES Previous Year Papers with answers will be appeared on the screen.

Step 6: At last, you can get the print of Indian Engineering Services Previous Year question Papers and start your preparation with the help of same.

Read Here : Best IES Coaching Institutes

Current Available Engineering Jobs 2018

Post DateOrganisation NameName Of Post Educational QualificationLast Date To ApplyComplete Information
06/04/2018RPSC 2018-19Assistant EngineerBE / BTech / Graduate / Post Graduate / MSc29/05/2018More Details
30/03/2018IRCON 2018-19JE / Manager / AGM / DGMDiploma / BSc / BTech27/04/2018More Details
29/03/2018CDAC Pune 2018-19Project Engineers / Officer / AssociateBE/ B Tech / ME / MTech15/04/2018More Details
29/03/2018Kerala State Road Transport Corporation 2018-19General Manager / DGM, / CA / Cost Accountant.B.Tech with MBA18/04/2018More Details
29/03/2018NPCIL ET 2018-19 through GATEExecutive TraineesBE / Btech18/04/2018More Details
29/03/2018Exim Bank India 2018-19AO / Legal / IT OfficerGraduate / BE / BTech / MCA28/04/2018More Details
28/03/2018Bureau of Indian Standards 2018-19Interns / TraineeB.Tech / MBA / CA / Graduate / Post Graduate25/05/2018More Details
26/03/2018Cement Corporation of India Limited Recruitment 2018Manager / Engineer / ExecutiveB.E / BTech / CA / ICWA / MBA / Graduate20/04/2018More Details
21/03/2018NMDC 2018-19Jr Manager / Director / Maintenance AssistantB.E / BTech / Diploma / MA / Graduate / MBA / Chartered Accountant / CFMA18/04/2018More Details
19/03/2018Balmer Lawrie 2018-19Jr Officer / ManagerGraduation / CA / ICWA / BE / BTech / MBA13/04/2018More Details
17/03/2018Arunachal Pradesh PSC 2018-19Jr Engg / UDCDiploma / B.E / B.Tech20/04/2018More Details
17/03/2018AAI Junior Executive 2018-19Junior ExecutiveB.E / B.Tech27/04/2018More Details
16/03/2018CEIL 2018-19Engineer / ManagerDiploma / Graduate-More Details
10/03/2018MPSC 2018-19Agri Officer / Town PlannerB.Sc / B.Tech / B.F.Sc / 12thVarious DatesMore Details
09/03/2018APPSC AEE 2018-19Assistant Executive EngineerB.E / B.Tech ( Civil )July / August 2018More Details
09/03/2018KPTCL 2018-19AE / JE / AssistantB.E / B.Tech / MBA / Graduate / Diploma-More Details
06/03/2018RRB SSE 2018-19Section EngineerB.E./ B.TechJuly 2018More Details
26/02/2018IBPS SO 2018-19Specialist OfficerB.Tech / Post Graduate / MBA / LLB /-More Details

Final Words

For more information related to IES Previous Year Question Papers 2018, visit this Official Link and to get other information about IES you may book mark this page indguru.com by pressing Control + D.

upsc
By upsc March 12, 2018 14:45 Updated
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment
View comments

Write a comment

<